Beč: Sastanak OESS-a o uništenju mina

U BEČU se u ponedjeljak održava sastanak Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koji je u cijelosti posvećen temi razminiranja i uništenja eksplozivnih ostataka iz rata.

Sastanak predstavlja uvod u aktivnosti OESS-a uoči održavanja prve pregledne konferencije Ottawske konvencije koja će se potkraj studenoga održati u Nairobiju. Kako je Hrvatska trenutno predsjedavajuća Konvencije o konvencionalnom oružju (CCW), koja je poznata kao i Konvencija o nehumanom oružju, stalni predstavnik RH pri OESS-u, veleposlanik Vladimir Matek, govorio je o aktivnostima u našoj zemlji vezanim uz razminiravanje. Matek je pozvao zemlje članice OESS-a da se, ukoliko do sada to nisu učinile, pridruže toj Konvenciji i njezinim protokolima kao i Ottawskoj konvenciji te aktivno pridonesu rješavanju toga globalnog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je jedna od stranaka Ottawske konvencije kojom se u potpunosti zabranjuje proizvodnja i korištenje mina te se zemlje obvezuju na uništenje zaliha mina kao i na zaštitu i pomoć žrtvama mina. Hrvatska s Australijom trenutno predsjeda i Odborom za skrb, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava mina.

S obzirom na svoje iskustvo i stručnost na tom području, Hrvatska je pozvana da na sastanku u Beču održi prezentaciju o nacionalnom programu razminiranja, regionalnoj suradnji na tom području i aktivnostima koje se odnose na pomoć žrtvama mina.

Prezentaciju će održati savjetnica Ministarstva vanjskih poslova za pitanje mina Dijana Pleština te gospodin Miljenko Vahtarić iz Hrvatskog centra za razminiranje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara