Beč: SEEMO od Vlade traži hitnu istragu o slučaju Puljiz

UDRUGA medija jugoistočne Europe (SEEMO) sa sjedištem u Beču zatražila je u ponedjeljak od hrvatske Vlade i Sabora da hitno istraže postupanje Protuobavještajne agencije (POA) protiv novinarke Helene Puljiz.

"SEEMO poziva hrvatsku Vladu i Sabor da objave sve detalje, uvažavajući privatni život novinarke, i spriječe takvo postupanje u budućnosti", stoji u priopćenju udruge koja okuplja urednike, izdavače i vodeće novinare s područja jugoistočne Europe.

U predstavci koju je 15. listopada uputila Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, slobodna novinarka Helena Puljiz navodi da ju je POA početkom prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom bivšem suradniku Predsjednika Republike i njezinom novinarskom radu.

Tvrdi da je tijekom ispitivanja izložena pokušaju ucjene, potkupljivanju, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života, te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom.

SEEMO navodi da ima saznanja o sličnim pritiscima policije i sigurnosnih službi na još hrvatskih novinara u nedavnoj prošlosti.

Ističe da se, po njihovim informacijama, položaj slobodnih novinara pogoršava i postojećim Zakonom o radu, poreznim zakonima i Zakonom o zaštiti intelektualnog vlasništva.

"Vlada odbija promijeniti zakone koji se tiču slobode i financijske neovisnosti slobodnih novinara u skladu s Poveljom slobodnih novinara i zahtjevima Hrvatskog novinarskog društva", stoji u priopćenju.

SEEMO stoga poziva Vladu da uskladi te zakone po međunarodnim standardima, ističući da su neovisnost medija i sloboda novinara ključni za demokratski razvoj svakog društva.

(Hina) xpp/xbcav ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara