Belfast: Važan summit o Sjevernoj Irskoj

BRITANSKI premijer Tony Blair otvorio je u ponedjeljak summit o Sjevernoj Irskoj, nadajući se da su pripadnici IRAe ovaj put spremni ponuditi veće ustupke u pogledu razoružanja.

Zajedno s irskim čelnikom Bertiem Ahernom i predstavnicima pokrajinskih političkih stranaka, Blair će prvenstveno pokušati ponovo uspostaviti vladu podijeljenih ovlasti u Belfastu, koja je propala prije nekoliko mjeseci.

Mnogi promatrači summit vide kao posljednju šansu za postizanje napretka u što skorijoj budućnosti, s obzirom na Blairovu angažiranost oko mogućeg rata u Iraku. Na hitnost rješenja situacije utječu i predstojeći izbori u sjevernoirskom parlamentu koji bi se trebali održati 1. svibnja.

Sporazum o podjeli vlasti između suparničkih strana u Sjevernoj Irskoj postignut je 1998. na Veliki petak, a svrha mu je okončati tri desetljeća nasilja između britanskih protestanata i irskih katolika.

No, mlade institucije potresale su mnogobrojne krize. Najčešće je bilo riječi o tomu da protestanti - Unionisti nisu željeli ´sjediti´ u istoj vladi s pripadnicima Sinn Feina dok je IRA i dalje naoružana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara