BELGIJA PLANIRA PRESTATI IZRAĐIVATI KOVANICE OD JEDNOG I DVA CENTA

Belgija razmatra planove o prestanku izrade kovanica malih denominacija u nadi da će tako potaknuti trgovce na zaokruživanje cijena na najbližih pet centi, izjavio je belgijski ministar financija Didier Reynders u razgovoru za dnevnik Derniere Heure u srijedu.

Ta je vijest objavljena istog dana kad su trgovine u Nizozemskoj počele zaokruživati cijene na pet centi, objašnjavajući kako će time sebi i svojim kupcima olakšati život.

Kovanice od jednog i dva centa, koje su na udaru, u optjecaju su od 1. siječnja 2002., kad je euro službeno zamijenio nacionalne valute 12 zemalja, među kojima i belgijski franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reynders je za Derniere Heure izjavio kako podupire prestanak proizvodnje kovanica, kojih Belgija iduće godine treba izraditi 200 milijuna. "Malo pomalo to će dovesti do zaokruživanja cijena, a siguran sam da neće rezultirati njihovim sustavnim povećanjem", rekao je. "Zalažem se za ukidanje tih kovanica, ali postupno, kako bi se izbjegla nova rasprava o inflaciji", rekao je Reynders. "Ljudi te kovanice dobivaju u trgovinama, ali njima nikad ne plaćaju, a njihova je izrada vrlo skupa", dodao je.

Nijedna zemlja ne može jednostrano ukinuti kovanice, ali Finska je cijene počela zaokruživati već od trenutka uvođenja eura.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara