Belgijske žrtve zlostavljača svećenika tužile Vatikan i biskupe: "I Papa je odgovoran"

Foto: AFP

DESECI žrtava seksualnog zlostavljanja svećenika iz Belgije podigli su tužbu protiv Svete Stolice, prvu takve vrste u Europi.

Odvjetnici i žrtve kažu da su pozivi na putu prema Vatikanu i belgijskim biskupima kako bi se pojavili pred belgijskim sudom zbog toga što nisu uspjeli zaustaviti seksualno zlostavljanje od strane svećenika i crkvenih djelatnika.

Papa je odgovoran za pogreške biskupa

"Grupa žrtava seksualnog zlostavljanja pozvala je na sud u Gentu Svetu Stolicu, belgijske biskupe i vođe katoličkih redova i kongregacija", izvijestili su tužitelji. Grupa od oko 80 tužitelja kaže da je ovo prvi puta u Europi da je pokrenut postupak protiv crkvenih vlasti.

"Papa je vođa Svete Stolice. On postavlja i iznad je biskupa što znači da može biti odgovoran za pogreške. U krajnjem redu, može ga se smatrati odgovornim za njegove pogreške", kaže jedan od odvjetnika tužitelja.

"Žrtve trebaju brzu pomoć"

Katolička crkva u Belgiji je prošle godine potresena objavljivanjem u javnost čak 500 slučajeva zlostavljanja od strane svećenika i crkvenih djelatnika od 50-ih godina do danas. 13 žrtava svećeničkog zlostavljanja je počinilo samoubojstvo.

Među žrtvama koje su otkrile crkvene pakosti u Belgiji je novinar Roel Verschueren koji tvrdi da su ga zlostavljali jezuiti od 12. do 14. godine. Kaže da u prvom redu od Katoličke crkve traži da prizna krivnju i plati žrtvama zbog trauma. "Žrtve trebaju brzu pomoć. U SAD-u su žrtve dobile 160 milijuna dolara kao odštetu. Ovdje i drugdje u Europi vam nude 5 tisuća eura kako biste zašutjeli", kazao je Verschueren.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara