Belgijski istraživač za Index: "Željka Markić je u tajnom europskom pokretu. Vrlo su opasni"

Belgijski istraživač za Index: "Željka Markić je u tajnom europskom pokretu. Vrlo su opasni"

Foto: M.P.Š./Index, Davor Javorovic/PIXSELL

"ŽELJKA MARKIĆ dio je tajnog europskog pokreta kojemu je cilj zabraniti pobačaj, istospolne brakove i umjetnu oplodnju.Jednom godišnje održavaju tajne sastanke, svake godine u drugoj državi, a sve je počelo 2013. Oko 150 članova iz cijele Europe uključeno je u ovu organizaciju, a pojedinačno se u vlastitim zemljama nazivaju katoličkim udruga. Tajna organizacija ultrakonzervativaca okupljena je uz podršku Vatikana, a financiraju ih razni milijarderi iz Velike Britanije i Rusije", ovo je Indexu otkrio Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi.

U Zagreb je stigao kako bi održao predavanje na temu "Tko (sve) stoji iza hoda za život?" u kinu Europa te predstavio francuski dokumentarac "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi".

Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta "Povratak naravnog poretka: agenda za Europu" čiji akteri djeluju i u Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način ultrakonzervativne organizacije mobiliziraju ljude i kako ih tajno financiraju tajkuni i oligarsi da bi ograničavali ljudska prava u Europi i urušavali liberalne demokratske poretke.

Istražuje ultrakonzervativne pokrete u Europi

Neil Datta iz European Parliamentary Foruma iz Bruxellesa jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napadaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija, nudeći kao alternativu tzv. "povratku na naravni poredak".
Neil je i jedan od aktera dokumentarnog filma "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi", a prije mjesec dana u Stockholmu prezentirao je svoju novu knjigu "Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava".

Objavljivanje ove publikacije, otkrio nam je, izazvalo je velike potrese unutar ekstremističkih krugova jer su razotkrivene njihove strategija napada na ljudska prava, povezanosti s korumpiranim političarima i financiranja ruskih oligarha i zapadnih tajkuna.

Index je razgovarao s njim i njegovim kolegom iz EFP-a Remijem Bakom."Ovaj pokret, u kojem sudjeluje i Željka Markić te njena udruga U ime obitelji, jako je dobro organiziran. Prvi sastanak imali su 2013. u Londonu, godinu kasnije u Münchenu, u dvorcu njemačkih biskupa, 2015. u Dublinu, potom godinu poslije u Varšavi, a još nismo saznali gdje su se sastali 2017.

Za svoje djelovanje imaju potporu Vatikana, no što se financija tiče, najčešće su u tom pokretu dobrostojeći individualci, a financiraju ih i ruski oligarsi i britanski milijarderi, a razotkrili su ih francuski novinari koji su proveli istraživanje.

Novinari su došli do brojnih dokumenata ovog pokreta po kojem se vidi da su jako dobro organizirani. Godine 2013. na prvom sastanku raspravljali su o tome kako će se organizirati po vlastitim zemljama, potom su druge godine raspravljali o tome kako da u javnosti promoviraju obitelj i brak, a onda je krenulo s akcijama da spriječe istospolne brakove, zatim da zabrane pobačaje i umjetnu oplodnju. Potom su razvili razne strategije. Imaju strategiju protiv surogatstva, protiv pobačaja, eutanazije i umjetne oplodnje", rekao je Neil Data za Index.

"Utječu na donošenje zakona protiv pobačaja"

Kaže kako su godinama napredovali pa su u svojim zemljama, zahvaljujući svom djelovanju, utjecali i na donošenje zakona. Vrlo su opasni. Tako su u Poljskoj utjecali na donošenje nacrta zakona kojim je dodatno postrožen zakon protiv pobačaja, a koji je među najstrožima u Europi.

Ova organizacija ima i jako utjecajne odvjetnike, a cilj te organizacije je u globalu zaustaviti ljudska prava i vratiti nas u daleki srednji vijek", rekao je Datta.

Pitali smo ga može li se taj pokret zaustaviti ili oslabiti.

"Možemo oslabiti njihovo djelovanje tako da informiramo ljude o njima, oni su poprilično tajanstveni, imaju te tajne sastanke. Trebamo javnost educirati o njima i reći da nisu samo blagi kršćani, već da imaju mračne elemente u svom djelovanju i da su izuzetno opasni", zaključili su Datta i Bak.

Index je poslao upit Željki Markić, odnosno njenoj udruzi U ime obitelji i tražili smo od nje da nam komentira ove navode, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara