Belgijski sudac odbacio španjolski uhidbeni nalog za Puigdemonta

Belgijski sudac odbacio španjolski uhidbeni nalog za Puigdemonta
Foto: EPA

BELGIJSKI sudac koji je trebao odlučiti o izručenju bivših članova katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i Tonija Comína poništio je europski uhidbeni nalog iz Španjolske jer su dvojica političara dobila status zastupnika u Europskom parlamentu (EP).

Puigdemont i Comín optuženi su u Španjolskoj zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, koji je bio zabranio ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Akreditacije odobrene krajem godine

Nakon proglašenja republike u listopadu 2017. otišli su u Belgiju, a španjolsko pravosuđe zatražilo je izručenje prije dva i pol mjeseca nakon osuđujućih presuda za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj.

Puigdemont i Comín ušli su u Europski parlament na izborima u svibnju, ali im je EP odbio izdati akreditacije pa nisu stekli status eurozastupnika.

Prošli mjesec je Sud Europske unije presudio da je njihov suradnik Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, trebao biti pušten iz španjolskog pritvora kako bi preuzeo mjesto u Europskom parlamentu. Junqueras je, naime, također bio izabran na izborima.

Nakon te presude Puigdemont i Comín su ponovo zatražili akreditacije koje su im 20. prosinca odobrene.Time su postali članovi Europskog parlamenta i dobili zastupnički imunitet. Na temelju tog imuniteta belgijski sudac je u četvrtak poništio europski uhidbeni nalog iz Španjolske.

"Belgijsko pravosuđe priznalo je naš imunitet te odlučilo suspendirati uhidbeni nalog te zahtjev za izručenje", priopćio je Puigdemont preko Twittera. "No sada još uvijek čekamo puštanje Junquerasa koji ima isti imunitet kao i mi. Španjolska mora reagirati na isti način kao Belgija poštujući zakon", dodao je.

Vrhovni sud još šuti

Junqueras je u listopadu osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma te se nalazi u zatvoru. Španjolsko državno odvjetništvo smatra da se presuda Suda EU-a odnosi samo na razdoblje dok se nalazio u pritvoru, a ne i nakon što je osuđen.

Španjolski Vrhovni sud još uvijek se nije oglasio.

Sudac Vrhovnog suda mogao bi zatražiti od Europskog parlamenta ukidanje zastupničkog imuniteta Puigdemontu i Comínu kako bi mogli biti izručeni iz Belgije te kako bi im se sudilo u Španjolskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara