beli manastir: gradonačelnik stupar uvjetno kažnjen

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Belom Manastiru Simo Stupar (65), belomanastirski gradonačelnik u vrijeme mirne reintegracije Baranje, proglašen je danas krivim za počinjeno kažnjivo djelo zloporabe položaja i ovlasti te je kažnjen zatvorom od četiri mjeseca, uvjetno na godinu dana.

Po optužnici općinskog državnog odvjetništva, podignutoj na osnovi kaznene prijave belomanastirskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Stupar je kao gradonačelnik i predsjednik Komisije za dodjelu gradskih stanova u najam od kraja 1988. do srpnja 1999. samovoljno dodjeljivao stanove u najam. Po optužnici to je činio bez natječaja i mimo postupka propisana gradskom odlukom. Kako se navodi u optužnici, to je činio kako bi prisvajao nepripadnu korist drugim osobama, na štetu osoba koje bi sudjelovale u natječaju da je raspisan.

Na upit zašto nije provodio redovit postupak, po Odluci o dodjeli stanova u najam, Stupar je objasnio kako ljudi kojima je dodijelio privremena rješenja u tom slučaju ne bi više bili u Belom Manastiru, pa čak ni u Hrvatskoj. Izjavio je kako je prijeporna privremena rješenja doista donosio sam, ali tek nakon zaključaka gradskog odbora Srpske demokratske baranjske stranke (SDBS-a), navodno uz međustranački dogovor s HDZ-om.

Na glavnoj raspravi prije dva tjedna Simo Stupar je, iznoseći svoju obranu, rekao kako više nije Srbin, nego Francuz jer je i rođen u Francuskoj. Također je rekao da proces protiv njega ima politički prizvuk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara