Beli Manastir: Spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata

NA BELOMANASTIRSKOM groblju danas je otkriveno spomen-obilježje stradalnicima Domovinskog rata, ekshumiranima iz masovnih i pojedinačnih grobnica.

Na tom je groblju iz dviju masovnih i nekoliko pojedinačnih grobnica ekshumirano 25 civila i pripadnika civilne zaštite, ubijenih tijekom velikosrpske okupacije Baranje.

Ministrica obrane Željka Antunović rekla je da se postavljanjem spomen-obilježja "sjećamo prošlosti koju ne smijemo zaboraviti te svih kojih danas više nema".

"Slavonija, Baranja i cijela Hrvatska simboli su pobjede. Žalimo zbog nevinih žrtava, ali zločin i nepravda ne ostaju nekažnjeni", dodala je Antunović.

Izaslanik predsjednika RH general Krešimir Kašpar rekao je da je Domovinski rat dio procesa stvaranja hrvatske države, ali da pozitivan odnos prema njemu ne znači i nekritički odnos. Dodao je da sada predstoji borba za Hrvatsku kao pravnu državu, zemlju demokracije, sigurnosti i prosperiteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sućut obiteljima žrtava izrazili su izaslanik Hrvatskog sabora Stjepan Živković i osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić.

Belomanastirski gradonačelnik Ivica Buconjić rekao je da je tijekom okupacije Baranje ubijeno 150 civila. Ustvrdio je da se "hrvatski branitelji na sve strane uhićuju i procesuiraju" te da pravda može biti zadovoljena tek kada budu kažnjeni krivci za zločine u Baranji.

Spomen-obilježje otkrili su unuci dvoje ubijenih civila - Franka i Vedran Bandov, a nakon molitve za stradale vijence pred spomen- obilježje položila su izaslanstva Ureda predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade, Osječko-baranjske županije i grada Belog Manastira te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, to je 32. spomen-obilježje, kojima se obilježavaju mjesta masovnih grobnica. Na području RH do sada je otkriveno 137 masovnih grobnica, iz kojih je ekshumirano 2057 posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata.

Na popisu nestalih još uvijek je 1245 osoba, od kojih 96 s područja Osječko-baranjske županije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara