Benelux protiv izbora predsjednika EU-a

BELGIJA, Nizozemska i Luxembourg protive se izboru predsjednika EUa, čime bi se dokinulo načelo rotirajućeg predsjedništva, kaže se u dokumentu što su ga u četvrtak objavili belgijski dužnosnici.

Benelux ´nije za stvaranje novih institucija´, kaže se u tekstu što su ga u srijedu navečer u Bruxellesu odobrili šefovi vlada Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Spomenute tri zemlje, koje su sudjelovale u osnivanju EU-a, predlažu da se i dalje prakticira rotirajuće predsjedništvo kada je riječ o Europskom Vijeću (šefovi država ili vlada EU-a) i ´specijalizranih´ Vijeća ministara, poput sastanaka ministara financija ili obrazovanja..
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, sjednicima Vijeća ministara vanjskih poslova ´treba predsjedavati Europska komisija´, kaže se u zajedničkom memorandumu triju država.

Osim toga, Benelux ´odbacuje´ osnivanje Kongresa europskih naroda koji bi činili predstavnici parlamenata zemalja članica EU-a. To je nedavno predložio predsjednik Konvencije za budućnost Europe Valery Giscard D´Estaing. Članice Beneluxa zahtijevaju i ´jačanje´ Europske komisije te drže da bi njezina predsjednika trebao birati europski parlament. Komisija bi trebala imati ´pojačanu´ odgovornost u pogledu ´nadzora Pakta o stabilnosti i rastu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara