Beograd blokiran zbog Parade ponosa, u mimohodu prvi put i premijerka Ana Brnabić

Beograd blokiran zbog Parade ponosa, u mimohodu prvi  put i premijerka Ana Brnabić

Foto: Srđan Ilić/Pixsell

U BEOGRADU se danas, uz pojačane mjere sigurnosti i potpunu blokadu prometa u središtu grada, održava Parada ponosa, za koju organizatori kažu da ima izniman simbolički značaj jer se očekuje sudjelovanje i visokih državnih dužnosnika.

Središte grada od ranog prijepodneva u potpunoj je blokadi jer su dvije najprometnije ulice zatvorene za sva vozila, a pojačane su mjere sigurnosti i angažirane dodatne snage policije i žandarmerije.

Premijerka i ministri na Prideu

Ovogodišnji Pride u Beogradu imat će, kako su ocijenili organizatori, važnu simboličku poruku zbog sudjelovanja brojnih javnih i političkih ličnosti, a srbijanska vlada potvrdila je da će se sudionicima u mimohodu pridružiti premijerka Ana Brnabić, ministar rada i socijalne skrbi Zoran Đorđević te ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Organizatori očekuju i ministricu za europske integracije Jadranku Joksimović i ministricu pravosuđa Nelu Kuborović, a  sudjelovanje su već najavili gradonačelnik Siniša Mali, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i brojne osobe iz javnog života.

"Ovo je prvi put u povijesti da srbijanski premijer sudjeluje u Paradi ponosa, što ima izuzetan simbolički značaj", ocijenio je Goran Miletić iz organizacijskog odbora.

Grad je ukrašen zastavicama

Grad je ukrašen zastavicama u duginim bojama, simbolom LGBT zajednice, a beogradski mediji konstatiraju da se to "ranije nije događalo, obzirom da je riječ o velikoj državnoj počasti, rezerviranoj za posjete premijera i predsjednika stranih zemalja".

Ovogodišnja Parada ponosa održava se pod sloganom "Za promjenu", a mimohod je počeo u podne od Cvjetnog trga, središnjom ulicom kralja Milana, preko Terazija do Trga Republike.

Parade ponosa u Beogradu su posljednje tri godine protekle bez incidenata. Godine 2013. Pride nije održan zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, dok je 2010. godine mimohod obilježen krvavim obračunom policije s huliganima i ekstremistima koji su izazvali kaos u središtu Beograda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara