Berlusconi će se kandidirati za europske izbore

Berlusconi će se kandidirati za europske izbore
Foto: EPA

SILVIO Berlusconi, već 25 godina stalni povratnik u talijansku politiku, najavio je da će se bez obzira na poodmaklu dob i pad popularnosti prema anketama kandidirati za europske izbore u svibnju.

"U mojim zlatnim godinama odgovorno sam odlučio izaći na europske izbore, gdje nedostaje dubokog razmišljanja o budućnosti svijeta", rekao je bivši šef vlade Berlusconi (82) na sastanku tijekom kampanje svoje stranke Forza Italia (FI) za regionalne izbore na Sardiniji.

Medijski magnat je već vodio kampanju FI-ja za parlamentarne izbore u ožujku 2018. u Italiji kada se nije mogao kandidirati zbog kazne za fiskalni prekršaj, koja je sada istekla.

Pretekao ga je tadašnji mladi saveznik Matteo Salvini, šef desno-populističke Lige sa 17 posto prema 14 posto za FI na izborima i zatim se povezao s Pokretom 5 zvijezda (M5S).

Nije obeshrabren

Taj izbor se isplatio jer bi prema anketama Liga mjesecima dobivala 30 posto glasova, dok je FI pao ispod 10 posto.

Ali to nije obeshrabrilo starog milijardera, koja je 2017. bio na operaciji na otvorenom srcu i protiv kojeg se vodi više procesa zbog navodnog potkupljivanja svjedoka nakon "bunga-bunga" zabava.

"Uz moje znanje, iskustvo i sposobnost uvjeravanja, mislim da mogu odigrati važnu ulogu i objasniti europskim građanima da se izlažemo opasnosti udaljavanja od zapadnih vrijednosti i prepustiti se dominaciji kineskog carstva čije su uvjerenja i vrijednosti suprotni našima", tvrdio je.

Povezan s desno orijentiranom Salvinijevom koalicijom, Berlusconi se obrušio na M5S i tvrdi da taj "pokret vode ljudi koji nemaju nikakvog iskustva ni nadležnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara