Bernardić je potvrdio da nije nikakav šef opozicije

Bernardić je potvrdio da nije nikakav šef opozicije
Foto: Hina, Index

POSTOJE političke odluke koje su dobre. Postoje i one koje su loše. A postoje i one koje su doslovno jadne. Činjenica da je šef SDP-a Davor Bernardić odbio sučeljavanje sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem čini Bernardića doslovno jadnim i patetičnim. Što drugo reći kad čovjek koji želi biti premijer, voditi zemlju u kriznim vremenima, odbija televizijski duel?

Stvar je jednostavna. HDZ je vlast, SDP je oporba. SDP je na izborima ono što bismo u boksu rekli izazivač, dakle onaj koji napada dosadašnjeg šampiona tvrdeći da je bolji. SDP je onaj koji misli da može bolje voditi zemlju. A šef SDP-a se plaši običnog televizijskog sučeljavanja? Politika je govor. Politika je rasprava. Politika je dijalog, ali i retorika, borba za bolju frazu, bolji izraz, verbalnu pobjedu. Sakriti se i čekati da protivnik sam potone zbog korupcijaških i drugih afera nije politika, već politikanstvo.

Kada netko tko pretendira na vlast izbjegava razgovor u studiju s onim tko je na vlasti, opravdano se zapitati: Kako bi ova osoba vodila državu? Što bi napravila kada se pojave prvi ozbiljni problemi? Tisuću ili deset tisuća prosvjednika (nije da ih HDZ ne može okupiti)? Tisuće štrajkaša? Kada počnu svoje gluposti pričati Orban ili Vučić? Kako će onda na najmoćnijem mjestu u državi reagirati netko tko ne želi običan, kontrolirani razgovor u studiju HRT-a?

Ako je Bernadić bolji - neka to pokaže u sučeljavanju

Hrvatska radiotelevizija je dala sasvim primjerenu ponudu, kako navode u svom priopćenju: „Ususret parlamentarnim izborima HRT je planirao u utorak u 20 sati organizirati sučeljavanje dvaju lidera najjačih političkih stranaka te je 4. lipnja uputio pozive Plenkoviću i Bernardiću za njihovo sučeljavanje u pretkampanji. Izborni stožer Andreja Plenkovića potvrdio je dolazak, a stožer Davora Bernardića je sučeljavanje u pretkampanji odbio, stoga je HRT primoran otkazati emisiju najavljenu za 16. lipnja".

Naime, u samoj kampanji HRT kao javni servis mora pružiti jednaku šansu svim kandidatima koji imaju mogućnost ući u sabor - a to znači one dosadne emisije jednakih pitanja hrpi kandidata koji stoje jedan kraj drugog i imaju vrlo ograničeno vrijeme za odgovor. To je format koji je plitak i netelevizičan, ali HRT jednostavno mora tako postupati - on mora sve relevantne kandidate tretirati jednako u kampanji. Sučeljavanje pretendenata na mjesto premijera - a to su realno samo šefovi najjačih stranaka, Plenković i Bernardić, HRT može odraditi samo u pretkampanji. Što su i ponudili. Plenković je dakle pristao, ali Bernardićev izborni stožer je, čini se, zaključio kako je bolje da se blamiraju odbijanjem duela, nego mogućim blamiranjem na samom duelu.

Što uopće netko tko želi na mjesto premijera može više poželjeti nego se u pretkampanji naći s postojećim premijerom te u raspravi njime „pomesti pod“? Protiv Plenkovića i njegove vlade se barem može naći materijala - od toga kako su rješavali Agrokor preko javnih nabava do općenito broja afera zbog kojih vlada na kraju mandata izgleda kao grupa njemačkih vojnika nakon juriša na Moskvu.

HDZ je toliko opterećen aferama i lopovlucima da ih sat vremena možete samo nabrajati. U takvoj idealnoj situaciji - Bernardić to ne želi. Uplašen je čega? Plenkovićevih verbalnih kombinacija? Ili je naš Bero uplašen mogućnosti da slučajno postane premijer pa želi ostati u oporbi? Pare iste ili veće, a odgovornost nikakva.

Posao oporbe je u svakom trenutku biti spreman nastupiti protiv vlasti

Za ovakvo bježanje s mjesta gdje se politika stvara, a to upravo i jesu kamere Hrvatske radiotelevizije čiji signal dolazi do zadnjeg sela u Hrvatskoj - nema opravdanja (koliko god su to danas pokušali SDP-ovi Facebook klonovi).

Posao oporbe je u svakom trenutku dokazivati da je bolja od vlasti. Ako se oporba toga plaši - nije oporba nego hrpa uhljebljenih jadnika koji su još gori paraziti od onih na vlasti.

Što uopće možemo očekivati od Bernardića u državi koja se gospodarski urušava, ako bi nekim slučajem postao premijer? Kako će se odnositi prema prosvjedima, štrajkovima, sindikatima, raznim proračunskim zahtjevima, Bosni, Srbiji, EU… Kako će se odnositi prema svima njima ako se plaši provesti sat vremena s Plenkovićem u fotelji, uz kamere i mineralnu vodu?

Ono što smo o Bernardiću znali je da je kao veliki Bandićev učenik bolji u partijskim spletkama nego u stvarnoj politici. A ono što sada znamo je i da je politički slabić. Kao premijer bi predstavljao ne osvježenje, nego opasnost za ovu zemlju. Nekoga tko se plaši običnog sučeljavanja, a misli voditi nas četiri milijuna kroz najveću krizu od rata - ne trebamo na mjestu ni premijera ni šefa oporbe. Hrvatska politika ne treba Bernardiće. Treba hrabre ljude. Dovoljno hrabre da stanu pred kamere, popiju gutljaj mineralne i u facu HDZ-u kažu ono što o HDZ-u ionako već uglavnom znamo, ali im u sučeljavanju treba to ponoviti.

Ili ipak previše tražimo od oporbe?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara