Bernardić najavio promjene na listama SDP-a: "Hrvatska politika više nikada neće biti ista"

Bernardić najavio promjene na listama SDP-a: "Hrvatska politika više nikada neće biti ista"

Foto: Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je na početku sjednice Glavnog odbora izvijestio da je Predsjedništvo stranke jednoglasno usvojilo nacrt novog Programa SDP-a, pod nazivom Za dobro društvo, koji ide u javnu raspravu nakon čega će se izglasati na konvenciji stranke koja će se održati 10. ožujka.

Javna rasprava trajat će do 1. ožujka, nakon koje će se Glavni odbor ponovno okupiti 3. ožujka i utvrditi konačan prijedlog Programa koji će predložiti konvenciji. Glavni odbor raspravlja i o prijedlogu novog Statuta koji, prema Bernardićevim riječima, unaprjeđuje demokratske standarde u stranci.

Najavio je da će se uvesti model jedan član - jedan glas za izbor svih funkcija u stranci.

"Hrvatska politika više nikada neće biti ista"

Kao doprinos mijenjanju paradigme politike u Hrvatskoj predsjednik SDP-a kazao je da će, prema novom Statutu, SDP na izbornim listama imati 50 posto žena, naizmjenično, po takozvanom zip-modelu, pogotovo u svjetlu činjenice da vladajući odbijaju ratificirati Istanbulsku konvenciju za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

"Hrvatska politika više neće biti ista jer će se ubuduće na listama naći 50 posto članica SDP-a, a više žena znači i bolju politiku", ustvrdio je čelnik SDP-a.

Bernardić je kazao da je ponosan što dvadesetak akcijskih radnih grupa, ustrojenih na nedavnom team buildingu u Ogulinu, radi svoj posao i priprema cijeli niz zakonskih prijedloga nastojeći riješiti nagomilane probleme u državi. Članovima Glavnog odbora poručio je da moraju vratiti vjeru u hrvatsku politiku, institucije, pravosuđe, ujednačiti sudsku praksu kako se više ne bi događalo da se od prvostupanjske do pravomoćne presuda iz korijena promijeni.

Ponovivši već poznate probleme s kojima se SDP suočava, ali i goruća pitanja u društvu, o kojima je u više navrata govorio, Bernardić je iznio i planove predstojećeg djelovanja stranke i rješenja koja će ponuditi, među kojima je istaknuo promjene Ovršnog zakona, prema kojemu bi se riješilo pitanje starih ovršenika te uvela odredba prema kojoj dužnici moraju najprije vratiti glavnicu čime bi se, vjeruju u SDP-u, olakšao njihov položaj jer se dug ne bi umnožavao.

"Vlast izgubila većinu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se intenzivirao rad stranačkih savjeta te podsjetio da su još prije godinu dana ponudili rješenje prema kojemu bi se sačuvala radna mjesta i proizvodnja u Ini, ali ga vladajući nisu ni uvrstili na dnevni red sabora.

U kritici vlasti ponovno se osvrnuo na situaciju u vezi s Agrokorom, ustvrdivši  da "i danas svjedočimo sustavnoj i legalnoj pljački u režiji vladajućih".

"Nemoguće je da savjetnici koji u Hrvatskoj, čiji građani teško žive, uz radnike koji u Agrokoru rade za minimalne plaće ispod četiri tisuće kuna, zarađuju za jedan mjesec koliko taj radnik za čitav radni vijek", kazao je. Prema Bernardićevim riječima, ljudi pitaju zašto iz zajedničke blagajne odlazi novac kojekakvim stranim konzultantima koji su u tvrtku došli jučer i što su za taj novac u Agrokoru.

Smatra kako je neuspjelo glasanje za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak u Hrvatskom saboru pokazalo da su vladajući izgubili većinu, dok, kako kaže, SDP ima ne samo dobre namjere nego spremnost i sposobnost za reforme.

Glavni odbor SDP-a nastavlja rad raspravom o Programu i Statutu, a prvotne najave govore da bi sjednica mogla potrajati više sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara