Bernardić tvrdi da SDP ima rješenje za iseljavanje, opet govorio da treba dignuti minimalnu plaću

Bernardić tvrdi da SDP ima rješenje za iseljavanje, opet govorio da treba dignuti minimalnu plaću

Foto: 

PREDSJEDNIK SDP-a Davor Bernardić najavio je da će njegova stranka idući tjedan predložiti set izmjena u sklopu radnog zakonodavstva kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih iz Hrvatske.

"Situacija u Hrvatskoj je takva da mladi iseljavaju dok ortaci izvlače novac iz zemlje", ustvrdio je Bernardić, predstavljajući stranačke mjere pod egidom "Dostojanstven posao i dostojanstvena plaća".

SDP-ov prijedlog izmjena radnog zakonodavstva obuhvatit će Zakon o minimalnoj plaći na način da bi se njen rast vezao uz rast prosječne bruto plaće i da bi dosegla 60 posto prosječne plaće, za razliku od sadašnjih 40 posto, rekao je Bernardić.

Osim toga, izmjenama Zakona o doprinosima stimuliralo bi se zapošljavanje na neodređeno na način da se poslodavce na pet godina oslobodi plaćanja doprinosa na plaću. Izmjenama Zakona o sufinanciranju zapošljavanja vratilo bi se sufinancirano pripravništvo, dok bi stručno osposobljavanje bilo ostavljeno samo za zanimanja u kojima je uvjet stručni ili majstorski ispit, predlažu SDP-ovci.

Bernardić je, u prilog najavljenim mjerama, naveo, kako je rekao, "podatke za uzbunu" po kojima je Hrvatska u grupi deset zemalja EU-a s najnižom minimalnom plaćom i najnižim rastom od samo 14 posto u zadnjih devet godina. Čak 70 posto ili 920 tisuća zaposlenih radi za bruto plaću od tri do pet tisuća kuna, izvijestio je te dodao kako je prosječna bruto satnica u EU-u 25,4 eura, a u Hrvatskoj deset eura. Usto, 90 posto novih ugovora o radu sklapa se na određeno vrijeme, dok kod žena taj postotak iznosi čak 96 posto, upozorio je čelnik SDP-a i naglasio da je SOR jedina mjera za zapošljavanje 40 tisuća mladih.

U Hrvatskoj je, kazao je, stopa rizika od siromaštva 20 posto, blokiranih građana je 320.838 s dugom od 42,3 milijarde kuna, odnos osiguranika i umirovljenika je 1:1,23, dok je prosječna mirovina niža od minimalne plaće, a radnici u Hrvatskoj rade najviše od svih radnika u Europi, čak 41,5 sati tjedno. Upozorio je da se mora destimulirati ugovore na određeno, vratiti pripravništvo za mlade jer nakon stručnog osposobljavanja "ispadaju s tržišta rada" te da je potrebno uvesti fleksibilnije radno vrijeme, a ne fleksibilne uvjete rada.

Osim Bernardića, ideje ima i Maras

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne smije imati plaću manju od tri tisuće kuna, a predsjednica stranačkog Savjeta za rad Tanja Dalić upozorila je da je ključno omogućiti stalnost posla i dostojanstvenu plaću kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih iz Hrvatske.

Čelnik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica upozorio je da su ključni makroekonomski problemi u Hrvatskoj gubitak radne snage, snažni porast socijalnih nejednakosti od 2008. te demografija.

Ključnim rješenjem vidi povećanje minimalne plaće te ističe da mladi parovi bez stalnog ugovora o radu odgađaju formiranje obitelji. Tica je upozorio i da je "mala vjerojatnost da će Hrvatska uspjeti privući radnu snagu iz inozemstva ako ne može zadržati ni vlastitu".

Bernardić o HSS-u: Sukob u oporbi je spin i skretanje s pravih problema

Odgovarajući na novinarska pitanja o zastupnicima HSS-a koji nisu bili na glasanju o opozivu vlade prošli tjedan, Bernardić je kazao da je čelnik te stranke Krešo Beljak već objasnio da su pogriješili te poručio da se "narod truje spinovima o sukobima u oporbi da bi se skrenula pažnja s pravih problema".

Bernardić je ocijenio da je HSS vrlo jasno pokazao oporbeni karakter i mentalitet, a za premijera Andreja Plenkovića kazao je da "živi u balonu ni na nebu ni na zemlji", da je vlada "odletjela", dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svjesna problema i vidi da ljudi iseljavaju jer nemaju uvjete za život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara