Beroš: Izvjesno je da će se sljedećih dana povećavati broj oboljelih

Beroš: Izvjesno je da će se sljedećih dana povećavati broj oboljelih
Screenshot: Nova TV

RASTE broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o 38 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV i otkrio nove detalje.

Uzorci na virus počet će se testirati u još dvije institucije u Zagrebu - Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrije Štampara.

I dalje je 38 zaraženih

Otkrio je ima li novozaraženih u zadnjih nekoliko sati.

"Broj je stao na 38, kao što smo rekli na konferenciji u stožeru. Riječ je o hrvatskoj državljanki koja je došla s natjecanja iz Rumunjske. Ona je pozitivna i ima blaži oblik bolesti", rekao je Beroš.

Istra je donijela mjere kojima od sutra zatvara kafiće, a trgovine će raditi do 18 sati. Postoji li mogućnost da se takve mjere donesu na razini cijele Hrvatske?

"Sve restriktivne mjere su dobrodošle jer smanjuju mogućnost zaraze i lokalne transmisije virusa. Međutim, isto tako, u ovom trenutku ne možemo zabraniti normalno odvijanje svih životnih okolnosti u Republici Hrvatskoj. Stoga se sve takve mjere pomno promišljaju i plasiraju u trenutku kad one daju najbolje i najučinkovitije rezultate", kazao je Beroš.

Potvrdio je da zasad te mjere ostaju samo u Istri.

Govorio je i o gužvama na granici

Što je s ljudima koji su na granici? Puno ih se vraća u Hrvatsku. To su sve ljudi koji potencijalno donose virus u zemlju i šire ga. Kako to spriječiti?

"Povratak naših državljana iz europskih i svjetskih destinacija svakako doprinosi širenju bolesti i de facto svi zadnji pozitivni bolesnici u Republici Hrvatskoj su upravo takvi - građani koji su doputovali u Hrvatsku od negdje. Mi njima ne možemo zabraniti povratak u našu državu, međutim izvjesno je da postoje mjere koje se adekvatno primjenjuju na našim graničnim prijelazima i koje svima onima koji dolaze iz zaraženih područja ukazuju na potrebu samoizolacije", rekao je ministar zdravstva.

Potvrdio je da i dalje nema lokalne transmisije.

"Da. U ovom trenutku držimo pod kontrolom sve pozitivne bolesnike kao i njihove kontakte. To je najbolji način da spriječimo širenje bolesti iako nam se događa da ponekad neki od tih kontakata u međuvremenu postanu pozitivni. Međutim, s obzirom na to da su oni zabilježeni, s obzirom na to da se oni prate - to nam olakšava držanje situacije pod kontrolom. U ovom trenutku možemo reći da nema slobodne transmisije virusa unutar naše populacije", naveo je Beroš.

O vrhuncu vala epidemije

Kada možemo očekivati vrhunac vala epidemije? Jesmo li tek na početku?

"Pa nismo na početku, epidemija traje. Izvjesno je da će se sljedećih dana povećavati broj oboljelih, no ove mjere ukazuju na važnost držanja određenih preporuka samih građana jer što duže ostanemo u ovoj fazi to će ukupan rezultat biti bolji", nastavio je.

"I prostorno i vremenski imamo točan plan"

Talijanski liječnici kažu da pucaju po šavovima. Koliko naš zdravstveni sustav može izdržati u ovakvoj situaciji?

"Nismo ni krenuli s pravom aktivacijom zdravstvenog sustava. Imamo samo 38 oboljelih, to je neznatan broj. Pripremamo se teoretski za ono što nam slijedi i upravo ta aktivacija zdravstvenog sustava je od ključne važnosti. Stoga, danas na sastanku ekspertne skupine Kriznog stožera puno vremena smo potrošili upravo analizirajući talijansku situaciju, sagledavajući sve one momente koji su njima možda bili krizni i mogli su se drugačije odraditi i na osnovu tih iskustava planiramo pomno naše sljedeće postupke. Aktivacija zdravstvenog sustava je od osnovne važnosti - i prostorno i vremenski imamo točan plan koje ustanove i na koji način aktivirati da bismo pružili adekvatnu obranu u toj transmisiji", zaključio je Beroš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara