KORONAVIRUS

Beroš otkrio Indexu hoće li se i kad zatvoriti sve škole u Hrvatskoj

Beroš otkrio Indexu hoće li se i kad zatvoriti sve škole u Hrvatskoj
Foto: Duško Jarmaz/Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković jučer je najavio kako se od petka obustavlja nastava u Istri, a nekoliko izvora nam je javilo da se od ponedjeljka navodno planira i zatvaranje škola u Zagrebu.

U Ministarstvu obrazovanja nemaju informaciju o tome i poručuju kako je za sve nadležan krizni stožer. Zato smo kontaktirali ministra zdravstva Vilija Beroša koji nam je rekao da će se škole zatvoriti samo ako se stanje pogorša.

Beroš za Index: Ako se stanje ne pogorša, nema zatvaranja škola

"Ako se ne pogorša stanje, onda se škole neće zatvarati. No ako se pojavi slobodna cirkulacija virusa u populaciji, onda ćemo zatvoriti škole", rekao nam je ministar Beroš.

Plenković: Virus za sada ne cirkulira Hrvatskom

Premijer Plenković je danas na sjednici vlade kazao da virus za sada ne cirkulira i ne razmnožava se u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja.

"Poduzimamo sve mjere prevencije da zaštitimo sugrađane", rekao je Plenković.

Brojni se građani pitaju hoće li se škole zatvoriti u cijeloj zemlji, a podsjetimo da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo načine na koje će se nastava odvijati kad se škole zatvore.

Divjak: Ovo je nova i teška situacija, neće sve proći glatko

"Za cijeli svijet je ovo nova i teška situacija, zato treba biti svjestan da neće sve proći glatko. Bit će poteškoća po putu u osiguravanju sigurnog okruženja za učenje i poučavanje te implementiranje nastave na daljinu gdje je to potrebno i od toga ne treba bježati. Upravo zato mislim da je pravi trenutak da svi budemo konstruktivni i odgovorni jer zajedno možemo prebroditi i ovakve krizne situacije", kazala je danas ministrica Divjak.

>> Pogledajte kako će izgledati nastava online, ovo je sat biologije

Ministarstvo je u današnjem priopćenju poslalo link s kratkim oglednim primjerkom lekcije iz biologije za 7. razred osnovne škole, koju je pripremila mentorica Helena Valečić.

Nastava i preko HRT-a

Inače, u slučaju zatvaranja škola u Hrvatskoj nastava će se održavati online, a dio nastave ići će na programu HRT 3.

Ministrica Divjak je to potvrdila i pojasnila kako će HRT 2 emitirati nastavu za uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole, koja bi trebala izgledati jako slično nastavi u školama.

Nedugo potom Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je smjernice osnovnim i srednjim školama vezano za organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) upućuje škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije kako bi u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije učenicima i nastavnicima osigurali učenje i poučavanje na daljinu.  

Za organizaciju eventualne nastave na daljinu potrebno je napraviti određene tehničke pripreme. U tom procesu svi imaju određene uloge i trebaju ih odgovorno obavljati.

1. Uspostavljanje komunikacijskih kanala

Prioritet je osigurati protočnost točnih i cjelovitih informacija i to između MZO-a i ravnatelja škola, između ravnatelja škola i odgojno-obrazovnih djelatnika i između škole i učenika te roditelja.

a) Svi ravnatelji trebaju biti uključeni u virtualnu učionicu za ravnatelje na Loomenu te zbog razmjene informacija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano pratiti obavijesti u posebnoj učionici za ravnatelje na sljedećoj poveznici. Za sadržaj u Loomenu odgovorno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  

b) Ministarstvo znanosti i obrazovanja utvrdilo je provjerom da je u posljednja dva mjeseca svoje korisničke podatke (AAI identitet) koristilo 95% učenika i 90% odgojno-obrazovnih djelatnika. Stoga molimo administratore imenika u školskoj ustanovi da daju uputu učenicima i nastavnicima da provjere svoje korisničke podatke, na sljedećoj poveznici.  

c) Ako škola nema organiziranu „virtualnu zbornicu“ ili „zajednicu praktičara“ (Teams, Yammer, Moodle i sl.) u koju se pristupa s AAI identitetima, ravnatelj u suradnji s informatičarem organizira otvaranje „virtualne zbornice“ svoje škole u koju će svi nastavnici, učitelji i stručni suradnici pristupati s AAI identitetima zbog sigurnosti, a prema uputama CARNET-a i MZO-a koje se nalaze na sljedećim poveznicama: https://www.carnet.hr/udaljenoucenje/ i https://skolazazivot.hr/e-ucenje/. Ako postoje problemi s otvaranjem, upućujemo vas da se javite CARNET-u (helpdesk@carnet.hr, 01/6661-555).

d) Nakon što se otvori virtualna zbornica, u istom sustavu (Teams, Yammer, Moodle i sl.) svaki razrednik u predmetnoj nastavi i srednjoj školi (ili osoba koju ravnatelj ovlasti) treba organizirati „virtualni razred“ u kojemu su svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda. „Virtualnom razredu“ pristupa se također s AAI identitetom prema uputama CARNET-a i MZO-a koje se nalaze na sljedećim stranicama: https://www.carnet.hr/udaljenoucenje/ i https://skolazazivot.hr/e-ucenje/. Ako postoje problemi s otvaranjem, upućujemo vas da se javite CARNET-u (helpdesk@carnet.hr, 01/6661-555).

e) Kad su uspostavljene „virtualna zbornica“ i „virtualni razredi“ u predmetnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede kako bi svi nastavnici i učenici znali gdje trebaju pristupiti.

f) Za razrednu nastavu predlažemo da razrednici, ako to nisu do sada učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu odgovarajućim komunikacijskim kanalima (Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon…).

Molimo vas da navedene aktivnosti provedete što ranije, a najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati", izvijestili su iz Ministarstva.

Što sve djeca moraju imati?

Potom su prešli na upute za opreme učenike. Evo što bi sve djeca trebala imati za nastavu.

"Nadalje, podsjećamo vas na upute vezane uz opremu za učenike:

g) Svi učenici 5. i 7. razreda osnovne škole imaju tablete koje je nabavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a škola ih treba dati na raspolaganje i za rad od kuće. Teleoperateri su dostavili SIM kartice u osnovne škole, ali ako u određenim školama nema dovoljno kartica, MZO je dogovorio s teleoperaterima da se ravnatelji jave MZO-u (kurikulum@mzo.hr) i navedu broj učenika kojima treba SIM kartica te će dobiti upute o postupanju. Ako tableti nisu stavljeni u funkciju i podijeljeni učenicima, ravnatelj to mora hitno učiniti.

h) Škola bi trebala procijeniti koji učenici 6. i 8. razreda su slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno nemaju kod kuće osiguran uređaj ili pristup Internetu. Ako bude potrebno izvođenje nastave na daljinu, tim učenicima škola može podijeliti na korištenje tablete koji su školi dostavljeni za korištenje u razrednoj nastavi.

i) Srednje škole koje su upisale učenike čije obitelji su korisnici zajamčene minimalne naknade dobile su od MZO-a sredstva za nabavu tableta za učenike slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno za koje škola procijeni da nemaju kod kuće osigurano računalo ili pristup Internetu. Uz nabavu tableta za navedene učenike, ravnatelji se trebaju javiti MZO-u (kurikulum@mzo.hr) i navesti broj učenika kojima treba SIM kartica te će dobiti upute o postupanju", izvijestili su iz Ministarstva.

Sve aktivnosti moraju se provesti do 16. ožujka, stoji u priopćenju.

2. Praćenje i potpora

"Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Za pomoć pri otvaranju „virtualnih zbornica“ i „virtualnih razreda“ predlažemo da pročitate upute i priručnike na sljedećim stranicama: https://www.carnet.hr/udaljenoucenje/ i https://skolazazivot.hr/e-ucenje/, a ako postoje problemi upućujemo vas na CARNET (helpdesk@carnet.hr, 01/6661-555).
Sve ravnatelje molimo da prate obavijesti u učionici za ravnatelje na Loomenu.
Potpora predmetnim nastavnicima pružat će se u odgovarajućim predmetnim virtualnim učionicama na Loomenu u kojima se provode redovite edukacije za Školu za život.  

Sukladno svemu navedenom, molimo Vas da ove smjernice podijelite sa svim odgojno-obrazovnim djelatnicima u Vašoj školi, te naglašavamo da sve navedene aktivnosti trebaju biti provedene najkasnije do ponedjeljka 16. ožujka do 12 h. Smjernice će Vam biti podijeljene i u posebnoj učionici za ravnatelje u Loomenu na sljedećoj poveznici", izvijestili su.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara