Bertoluccijev film u SAD-u zabranjen za mlađe od 17 godina

FOX SEARCHLIGHT Pictures, posebni odjel producentske kuće 20th Century Fox, najavio je ovih dana da će pustiti u javnost integralnu verziju filma "The Dreamers" Bernarda Bertoluccija.

To je prvi put u više od šest godina da neka veća filmska kuća distribuira film s oznakom NC-17 (zabranjen za mlađe od 17 godina), što najčešće znači komercijalnu propast filma.

Producentka kuća koja je prethodno distribuirala film s oznakom NC-17 bio je MGM s filmom "Bent", koji opisuje probleme s kojima su se suočavali homoseksualci za vrijeme nacizma.

"The Dreamers", koji će premijerno biti prikazan 6. veljače u New Yorku i Los Angelesu, sadrži vrlo žive opise seksa i mušku golotinju.

Prema riječima redatelja, "orgazam je bolji od bombi" i zato Bertolucci izražava zadovoljstvo što se film konačno počinje prikazivati, i to u originalnoj verziji.

Radnja filma smještena je u doba političkih nemira u Francuskoj u proljeće 1968., a vrti se oko troje studenata koje tumače Eva Green, Louis Garrel i Michael Pitt ("Dawsons Creek").

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok su im roditelji na odmoru, brat i sestra Theo (Garrel) i Isabelle (Green) pozovu k sebi američkog prijatelja Matthewa (Pitt) te među sobom odrede pravila suživota i eksperimentiraju s osjećajima i seksualnošću, dok istovremeno igraju niz sve zahtjevnijih igara.

Prije donošenja odluke da prikažu film s klasifikacijom NC-17, predstavnici Foxa proučili su dosadašnje filmove i zaključili "da ima velik broj filmova slične tematike koji nisu dobili oznaku te da se klasifikacijom samo testira publika, a da sam NC-17 nema više onakav teret kao ranije".

Među filmovima koji su u posljednjih nekoliko godina klasificirani s NC-17 bili su "L.I.E.", "Sudar" i "Rekvijem za snove", te studijske verzije filmova "Henry i June" i "Showgirls".

Miramax, dio kompanije Walt Disney Co., morao je odustati od distribucije filma "Kids", koji je kasnije distribuirao Shining Excalibur Films, a Universal Pictures je svojem studiju October Film zabranio prikazivanje filma "Sreća" 1998., koji je onda distribuirala tvrtka Good Machine.

Bertolucci je već poznat po provokativnim filmovima "Posljednji tango u Parizu", "Konformist", "Zavodljiva ljepota" i "Prije revolucije".

Hit "Posljednji tango u Parizu" iz 1973. nosio je oznaku X, koja je prethodila NC-17, i značila je da je film dopušten za gledanje samo odraslima.

"The Dreamers" će biti prikazan i na filmskom festivalu Sundance u Park Cityju 20. siječnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara