Betlehem: Tužan Božić u gradu isusova rođenja

BETLEHEM, grad u kojem se rodio Isus, dočekao je uz izraelske vojnike iza uličnih uglova tužan Božić bez ukrašenih jelki na središnjem trgu Manger i uobičajenih zvukova zvona i glazbe.

Ovogodišnji Božić prvi je od 1994. godine koji Betlehem provodi pod izraelskom okupacijom. Iako se vojska povukla s ulica, stanovnici kažu da se ne sjećaju tužnijeg Božića.

Izraelski vojnici upali su u Betlehem prošloga mjeseca nakon što se palestinski samoubojica iz toga grada raznio u autobusu usmrtivši 11 osoba. Izraelci kažu da je okupacija nužna kako bi spriječili slične napade.

Protestirajući protiv okupacije, gradski su čelnici otkazali sve božične svečanosti osim vjerskih bogoslužja. Vrhunac proslave bila je ponoćka u crkvi Svete Katarine, smještene nadomak bazilike Rođenja Isusova. Ta je crkva iz četvrtog stoljeća podignuta na mjestu gdje je, po tradicionalnom vjerovanju, Djevica Marija rodila Isusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoka jelka na glavnom trgu Manger, inače raskošno ukrašena svjetiljkama i drugim ukrasima, ove je godine sablasno skromna, a pozornica na kojoj su zborovi pjevali božične pjesme zjapi prazna.

Samo je nekoliko hrabrih turista posjetilo grad, a većina je suvenirnica zatvorena zbog straha od nasilja.

Palestinski vođa Jasser Arafat, kojemu su Izraelci drugu godinu za redom zabranili dolazak u Betlehem, požalio se na pasivnost međunarodne zajednice jer nije natjerala izraelsku vojsku da se povuče iz znamenitoga grada.

Arafat, inače musliman, redovito je sudjelovao na božičnim svečanostima od 1995., godine kada su Izraelci okružili Betlehem i najveći dio Zapadne obale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara