Bez močvara nema voda - moto svjetskog dana zaštite vlažnih staništa

Pod motom ´Bez močvara nema voda´ 2. veljače obilježit će se Svjetski dan zaštite vlažnih staništa, a prigoda je to za brojne edukativne akcije koje će se održati i u Hrvatskoj radi isticanja važnosti zaštite močvarnih staništa.

U Hrvatskoj su močvarna staništa najugroženiji, ali i najproduktivniji ekosustavi s višestrukim korisnim funkcijama, i važno ih je zaštiti, poručio je ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević na današnjoj konferenciji za novinare.

Naglašavajući važnost pitke vode, zbog koje će se, kako je rekao, u budućnosti voditi ratovi kao sada za naftu, podsjetio je da su Ujedinjeni narodi ovu godinu proglasili međunarodnom godinom slatke vode, te da uz jezera i rijeke u tu grupu spadaju i močvare.

U Hrvatskoj su četiri lokaliteta uključena na popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja: dva parka prirode - Lonjsko polje i Kopački rit, donji tok rijeke Neretve te posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka kod Jastrebarskog.

Kovačević je najavio i skoro proglašenje delte Neretve parkom prirode, kao i mogućnost uspostave transgraničnog zaštićenog područja Hutovo blato u Hercegovini, za što bi se mogla dobiti i financijska potpora EU.

Na novinarsko pitanje kako ministarstvo kontrolira iskorištavanje pitke vode u komercijalne svrhe, Kovačević je odgovorio da za to nema izravne ovlasti jer o tome skrbi Državna uprava za vode.

Naveo je da u Europi, uz Hrvatsku, još samo BiH, Srbija i Makedonija nemaju integrirani sustav upravljanja okolišem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara