Bez novih slučajeva Slovenija spremna objaviti i administrativni kraj epidemije

Bez novih slučajeva Slovenija spremna objaviti i administrativni kraj epidemije
Foto: EPA

U SLOVENIJI u zadnja 24 sata nema novozaraženih, objavila je u subotu vlada koja će zbog dobre epidemiološke slike u nedjelju proglasiti i administrativni završetak epidemije nakon 80 dana.

U bolnicama u Ljubljani i Mariboru još je samo sedam bolesnika primljenih na liječenje od covida-19, od toga dva na odjelu intenzivne njege.

U zadnja 24 sata provedeno je 613 testiranja i nije potvrđena nijedna nova zaraza koronavirusom, objavljeno je.

Janša: Stanje u Sloveniji najbolje u Europi

Od proglašenja epidemije 12. ožujka koronavirus je uz više od 78 tisuća testova potvrđen kod 1473 osobe, a među oboljelima je bilo 108 smrtnih slučajeva, najviše u starijoj populaciji s više kroničnih bolesti iz domova za starije i nemoćne, a iz bolnice su nakon liječenja bila otpuštena 293 pacijenata.

Zahvaljujući vrlo dobrom epidemiološkom stanju, za koje premijer Janez Janša tvrdi da je najbolje u Europi, njegova vlada nastavlja popuštati dosadašnje mjere, pa će se idući tjedan za učenike svih razreda koji su do sada učili "na daljinu" ponovo otvoriti učionice.

Uskoro svi učenici ponovno u klupama

Nakon što su početkom ovog tjedna u školske klupe vraćeni polaznici prva tri razreda, u učionice se u ponedjeljak vraćaju učenici četvrtog i petog, a u srijedu i ostalih razreda.

Uz odgovarajuću fizičku udaljenost oni više neće trebati nositi maske na licu, ali su one preporučljive za nastavnike i učitelje. Nastava za učenike srednjih škola do kraja će se odvijati na daljinu, s izuzetkom polaznika završnih razreda koji se pripremaju za polaganje mature, odlučilo je ministarstvo za obrazovanje, a potvrdila vlada.

Sutra će proglasiti i administrativni kraj epidemije

Vlada Janeza Janše će u nedjelju proglasiti i "administrativni" završetak epidemije proglašene 12. ožujka, uz konzultacije i sa suglasnošću Nacionalnog zavoda za javno zdravlje (NIJZ).

To na primjer znači da nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno i tretirano kao kršenje zakona nego samo "preporučeno".

Direktor državnog Zavoda za javno zdravlje: Virus je još prisutan, postoji i mogućnost drugog vala

No, kako je za medije duhovito izjavio Milan Krek, direktor državnog Zavoda za javno zdravlje (NIJZ), proglašenje administrativnog konca epidemije treba na jedan način primiti kao "lažnu vijest".

"Razmišljati kako je sada stvarno kraj epidemije bilo bi kao vjerovati u lažnu vijest, virus je još među nama, a drugi epidemijski val mogao bi biti još opasniji", upozorio je.

On podsjeća da je virus još prisutan, a mogućnost drugog epidemijskog vala s obzirom na nisku prokuženost stanovništva visoka, pa onaj koji šeta bez maske ugrožava zdravlje sebe i drugih.

Zato i dalje preporučuje održavanje fizičke distance gdje je to moguće, a gdje nije nošenje maski te obvezno održavanje higijene ruku. Uz to, dodaje Krek, epidemiolozi i vlada moraju iskoristiti sadašnju dobru epidemiološku sliku da se pravodobno pripreme na probleme koje bi virus u drugom valu mogao izazvati u domovima za starije, bolnicama i ekonomiji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara