Bez panike: Očekuje se dolazak vulkanskog oblaka u Hrvatsku

Tekst: S.C.H. / I.Ka. / I.Kri. / Z.J./J.D./N.Š. /J.Š.
Foto: AFP/JLP

ZRAČNI promet nad Velikom Britanijom u potpunom je kolapsu zbog oblaka prašine i pepela koji su proteklih dana izbačeni iz islandskog vulkana na glečeru Eyjafjallajoekull, a koji su zračnim strujama tijekom noći stigli nad britanski otok. Slični problemi nešto kasnije su zadesili i Skandinaviju.

Oblaci s vulkanskom prašinom premještali su se jučer sjevernom, sjeverozapadnom i središnjom Europom te se sve više približavali Hrvatskoj. Oko ponoći je dio tih oblaka bio iznad Austrije i većeg dijela Mađarske, a oko 8 sati ujutro približili su se sjevernoj granici Hrvatske.

Tijekom subotnjeg prijepodneva oblaci će nastaviti put juga i do oko 14 sati moguće je njihovo širenje sjevernim dijelovima Hrvatske, sve do sjevera Dalmacije, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod. Iz DHMZ-a javljaju kako i dalje nemaju spoznaju o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama. Dodaju i kako će Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu.

"Situacija je izuzetno loša"

Tijekom noći, od 2 sata ujutro, sav zračni promet iznad sjeverne Hrvatske bio je blokiran. Iz Zračne luke Zagreb priznaju kako je situacija izuzetno loša zbog brojnih zatvorenih aerodroma diljem starog kontinenta.

Najnovije informacije govore kako su zatvoreni aerodromi u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj. "U Hrvatskoj se tijekom noći očekuje dolazak vulkanskog oblaka, no ne možemo točno znati kako će to izgledati ni kakve će posljedice ostaviti. Mnogo je parametara koji na to utječu, kao što je, primjerice, vjetar. No, bojimo se kako bi sutra tijekom dana moglo biti mnogo problema", kazali su nam sinoć iz Operativnog centra Zračne luke Zagreb.

Opasnost samo za rublje

"U oblaku vulkanske prašine nema štetnih plinova. Oni se oslobađaju tijekom erupcije i odlaze u atmosferu, a ovo što se nalazi u oblaku koji putuje prema nama je vulkanska prašina koja nije štetna", objašnjavaju nam stručnjaci za geologiju. "To je obična vulkanska prašina - pepeo, od nje nema štete osim zaprljanog rublja koje se suši vani", tvrde stručnjaci i napominju da će i udio prašine u oblaku biti vrlo mali jer je doputovao čak iz Islanda. "Prašine će u tom oblaku vjerojatno biti u promilima, to će biti skroz rijetko. Riječ je samo o prirodnoj vulkanskoj aktivnosti", napominju nam.

SZO upozorava

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi vulkanski pepeo mogao biti opasan za ljude s respiratornim problemima. Iako ni SZO nije utvrdio točan stupanj opasnosti za javnost, oblaci bi mogli postati opasni posebno u krajevima gdje ima puno pepela, rekao je glasnogovornik te organizacije.

"Sva čestična tvar koja se inhalira u pluća može biti opasna za ljude, tako da smo zabrinuti zato što trenutno još nemamo jasna saznanja o količini pepela", rekao je.

SZO je 2005. napisao seriju uputa za erupcije. "Erupcije su vrlo opasne za zdravlje jer se čestice mogu udahnuti i onda dospjeti do bronhija i pluća, što može izazvati probleme, posebno za ljude s astmom ili respiratornim problemima", rekao je glasnogovornik.

Napomenuo je kako su po sadašnjim saznanjima vulkanski oblaci visoko u atmosferi, a čestice pepela se još nisu počele spuštati na zemlju. Kad se to dogodi, raste rizik za ljude s respiratornim problemima, a njima bi bilo pametno ostati u zatvorenom ili nositi zaštitne maske ako moraju izlaziti.

Pogledajte gdje će se kretati vulkanski oblak

Nacionalna meteorološka služba Velike Britanije detaljno prati kretanje vulkanskog oblaka Europom, a na svojim internetskim stranicama objavila je i mapu s predviđanjem kuda će se pepeo kretati. Gdje će oblak biti sutra ujutro, pogledajte ovdje.

Britansku službu se oko kretanja vulkanskog pepela pita i kada se odlučuje o zračnom prometu, tako da se njezine procjene smatraju vrlo pouzdanima.

Stotine tisuća putnika je direktno pogođeno otkazivanjem letova, a predviđa se da bi zastoj zračnoga prometa mogao potrajati i cijeli vikend. I linije prema sjevernoj Americi i Aziji su u prekidu. Jučer je otkazano oko 5.000 letova, a zračni promet iz Irske i Finske je u potpunom zastoju. Slovensko ministarstvo za promet već razmišlja o zatvaranju zračnoga prometa, ako vulkanski oblak do njih dođe tijekom noći.

Iz škotskoga ministarstva zdravstva su najavili da su tijekom noći na područje te zemlje počele padati prve čestice prašine, ali je njihov udio u zraku još uvijek u okvirima normale. Prema očekivanjima, ljudi koji imaju respiratorne probleme bi trebali osjetiti kratkotrajne probleme.

Iz Velike Britanije javljaju da je razina vulkanske prašine u zraku jedva vidljiva.

Kako prenosi BBC, svi aerodromi u Škotskoj su jučer zatvoreni, letovi su otkazani, a probleme s redovima letenja imaju i zračne luke u Manchesteru, Liverpoolu, Stanstedu, Newcastleu i Birminghamu. Zbog općeg kaosa koji je nastao u zračnom prometu, putnicima je preporučeno da prije odlaska na aerodrom kod zračnih prijevoznika provjere je li let koji su rezervirali otkazan.

Sitne čestice pepela i vulkanske prašine "smrtonosne" za avionske motore

Služba kontrole zračnog prometa u Britaniji objavila je kako se sitne čestice vulkanske kamene prašine i pepela zavlače u avionske motore i izazivaju ozbiljna oštećenja, zbog čega su sve letjelice u dijelovima zemlje zahvaćenima oblacima pepela preventivno prizemljene kako ne bi nastala veća materijalna šteta.

Najveći britanski zračni prijevoznik British Airways objavio je kako je bio prisiljen otkazati sve letove tijekom jučerašnjeg dana koji kreću s londonskih međunarodnih zračnih luka Heathrow i Gatwick, a otkazivanja letova potvrdili su i aerodromi u Leedsu, Cardiffu, Bristolu te Belfastu i Dublinu u Irskoj.

Avioni ostali na zemlji i u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji...Predstavnici Eurocontrola, europske službe za sigurnost zračnog prometa, najavili su da je oblak pepela i prašine iz islandskog vulkana dostigao visinu od oko 55.000 stopa (oko 18.000 metara) te da bi, prema izračunima meteorologa, nakon 13 sati mogao posve prijeći preko Britanije, no stručnjaci upozoravaju da je potrebno nekoliko dana da se zrak posve očisti od čestica pepela i prašine.

Prema najnovijim informacijama, oblak prašine i pepela širi se sjeverom Europe i kreće prema Skandinavskom poluotoku, a probleme u zračnom prometu slične onima u Velikoj Britaniji u kasnijim jutarnjim satima imaju i aerodromi u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj. Najveći norveški aerodrom u Oslu zatvoren je za sav zračni promet, a finska aerodromska agencija Finavia objavila je kako bilježi velika kašnjenja i poremećaje u linijama prema Švedskoj, ali i u domaćem prometu prema sjeveru zemlje. I zračne kontrole u Nizozemskoj, Belgiji i na sjeverozapadu Njemačke također su, zbog straha od oštećenja avionskih motora, u ranim poslijepodnevnim satima otkazale sve letove i do daljnjega zadržale zrakoplove na zemlji.

"Oblak prašine se pomiče prema Nizozemskoj i Belgiji te će s vremenom gubiti na intenzitetu, kao i svaki vremenski fenomen, ali ne znamo kada će do toga doći", kazao je glasnogovornik Eurocontrola te dodao da će poslati zrakoplov koji će izvidjeti kolika se količina pepela nalazi u oblacima i kako se distribuira, jer je nemoguće dobiti tu informaciju satelitskom snimkom. Mnogi vulkanolozi upozoravaju da bi moglo proći i nekoliko dana do "čistog neba".

Poljaci se boje zbog pogreba

Pomicanje oblaka prema istoku uzrokovalo je kaos i u Njemačkoj, gdje su letovi zaustavljeni u zračnoj luci u Frankfurtu, trećem najprometnijem zračnom terminalu u Europi, kao i u najmanje 10 drugih njemačkih zračnih luka, među njima u prometnim lukama u Düsseldorfu, Berlinu, Hamburgu i Kölnu.

Poljska je pak proširila zabranu leta na Krakov i Krakow and Rzeszow. Poljaci strahuju da bi nastavak problema u zračnom prometu mogao natjerati brojne svjetske uglednike da propuste sutrašnji pogreb predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je nedavno poginuo upravo u zrakoplovnoj nesreći.

Europska organizacija kontrole leta izvijestila je jučer kako će zbog oblaka prašine i pepela zračni promet u Europi biti otežan još barem 48 sati. Glasnogovornik organizacije Brian Flynn kazao je kako je vjetar u zahvaćenom području vrlo slab pa se oblaci vrlo sporo kreću prema istoku i ostaju jako gusti. U četvrtak se zbog toga 5.000 tisuća zrakoplova nije podiglo s pista. Vulkanska prašina je prisilila Francusku da zatvori svoja 24 aerodroma na sjeveru zemlje, uključujući i najveću parišku zračnu luku Charles de Gaulle. Jučer navečer su zatvoreni i aerodromi u Berlinu i Hamburgu.

Otkazan veći dio letova Croatia Airlinesa

Iz Zračne luke Pula kazali su nam da je let zrakoplovne kompanije Ryanair koji je trebao poletjeti jučer u 11.05 sati za London otkazan do daljnjega. U zrakoplovu se nalazilo 139 putnika i šest članova posade. Tri zrakoplova koja su trebala odletjeti prema Londonu i Bruxellesu ostala su na pistama i u Zagrebu.

Veći dio današnjih jutarnjih međunarodnih letova Croatia Airlinesa otkazan je zbog zatvorenosti dijela europskoga zračnog prostora, koji je uzrokovalo širenje vulkanskog pepela s Islanda. Zasad su otkazani letovi u europska odredišta tvrtke na sjeveru i sjeverozapadu Europe, a riječ je o letovima iz Zagreba u Frankfurt (dva leta), Pariz, Amsterdam, Kopenhagen, London, Bruxelles, Kolen, Stuttgart i Prag, kao i letu iz Dubrovnika u Frankfurt. U navedena europska odredišta zrakoplovima Croatia Airlinesa trebalo je letjeti oko 800 putnika, stoji u priopćenju iz Croatia Airlinesa.

Tijekom jutra obavljeni su svi planirani letovi u domaćem redovitom prometu, kao i međunarodni letovi iz Zagreba u Beč, München, Zürich i Budimpeštu. Kompanija očekuje kako će danas obaviti redovite letove iz Zagreba u Rim, Sarajevo, Podgoricu, Prištinu i Skopje, dakle u dijelu jugoistočnoga europskog zračnog prostora.

Budući da erupcija islandskog vulkana i dalje traje te da se vulkanski oblak širi Europom, moguće je otkazivanje i većine današnjih redovitih letova Croatia Airlinesa u države zapadne i sjeverozapadne Europe. U Zračnoj luci Zagreb čekaju se novi podaci o kretanju oblaka koji bi trebali stići oko 21 sat pa će se onda odlučiti hoće li se letjeti sutra.

I letovi iz Splita u skandinavske zemlje, Englesku i dio Njemačke su otkazani. Tako su odgođeni jutrošnji letovi u Pariz i Lille, a putnici koji su trebali putovati u Lille smješteni su u hotel. Jutros su odgođeni i letovi iz Dubrovnika u Frankfurt, Lille i Lyon, dok je zrakoplov redovno odletio u Beč.

Prema posljednjim informacijama, zrakoplovi koji su danas u ranim poslijepodnevnim satima iz Sarajeva trebali poletjeti za Minhen i Budimpeštu ostali su na sarajevskom aerodromu i letovi su otkazani.

Zračni prijevoznici moraju svakom putniku koji to zatraži vratiti novac

Svi putnici na letovima zračnih prijevoznika registriranih u EU i prijevoznika iz trećih zemalja na letovima koji polijeću iz EU-a imat će pravo izabrati ili povrat punog uplaćenog iznosa za avionsku kartu ili preusmjeravanje drugim rutama ili let sljedećim avionom na istoj liniji, priopćila je Europska komisija.

Prethodno zračni prijevoznik mora pisano putnika izvijestiti o naravi i prognozi zastoja, kao i o putničkim pravima. Ukoliko se putnik odluči za povrat novca, zračni prijevoznik nema više nikakvih obveza prema njemu, a ukoliko se odluči na preusmjeravanje drugim rutama ili let sljedećim avionom, prijevoznik mu mora osigurati besplatno osvježenje, obroke i hotelski smještaj. Putnik nema pravo na novčanu naknadu za kašnjenje, jer se ne radi o "običnom" kašnjenju, već o izvanrednom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara