Biga-Friganović: Izmjene mirovinskog zakona donose i poboljšanja

PREDSJEDNICA saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga Friganović istaknula je danas da izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je jučer stupio na snagu, donose i određena poboljšanja u odnosu na postojeći zakon.

Posebice pozitivnim Biga Friganović drži ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja na osnovu plaćanja doprinosa na dosad ´atipične´ oblike rada, a ističe i da će se invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad povećati za oko 20 posto.

Umirovljenici se oslobađaju plaćanja upravnih i sudskih pristojbi u postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, nastavlja se isplata dodatka uz mirovinu od 100 kuna i šest posto, te se utvrđuju povoljniji uvjeti za ostvarivanje prava na mirovinu u slučaju kada nisu uplaćeni svi doprinosi za mirovinsko osiguranje, a osiguranik ima uvjete za mirovinu temeljem staža.

Poboljšani su uvjeti za obiteljsku mirovinu za udovice, a Hrvatska je trajno preuzela isplatu mirovina hrvatskim državljanima koji su mirovinu ostvarili kao službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ, podsjeća u priopćenju Biga Friganović.

Ona ističe da među amandmanima sindikata i umirovljeničkih udruga koji su dostavljeni saborskom Odboru nije bilo nijednog koji se odnosio na smanjenje prijevremene starosne mirovine s dosadašnjih 0,3 posto na 0,34 posto po mjesecu ranijeg ostvarivanja mirovine, kao ni na vrijeme početka primjene zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protivljenje umirovljeničkih udruga najviše je izazvalo smanjenje prijevremene i najniže mirovine.

Naime, na sve će se umirovljenike koji u prijevremenu starosnu mirovinu stupe 18. prosinca ili kasnije, primijeniti smanjeni polazni faktor, tako da će, primjerice, mirovina za pet godina ranijeg umirovljenja, umjesto 18 posto, biti niža 20,4 posto.

Zakonom se smanjuje i najniža mirovina i to za one s više od 30 godina staža. Najniže bi mirovine, ovisno o godinama staža, mogle biti manje i do 200 kuna.

Biga Friganović u priopćenju tvrdi da su sindikati i udruge umirovljenika u dva navrata sudjelovali na sjednicama Odbora kada se raspravljalo o strategiji mirovinskog sustava i sustava socijalne skrbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara