BiH: Bankovni računi SDS-a bit će blokirani zbog "pranja novca"

SVI BANKOVNI računi Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini bit će blokirani, a državno tužiteljstvo otvorit će istragu o financijskim transakcijama te političke stranke nakon što je otkriveno da su njene predizborne kampanje financirane protuzakonito, prenose u četvrtak dnevni listovi u BiH.

Blokiranje računa SDS-a od Agencije za bankarstvo BiH zatražila je privremena upraviteljica Privredne banke Istočno Sarajevo (PBIS) Toby Robinson, koja je izjavila kako je utvrdila da je SDS preko nepostojećih tvrtki "izvlačio" novac iz te banke i koristio ga za financiranje političkih aktivnosti.

PBIS, čiji je vlasnik bliski ratni suradnik Radovana Karadžića, Momčilo Mandić, pod privremenom je upravom već više od dvije godine, a svi Mandićevi osobni računi i imovina u BiH blokirani su zbog sumnje da pomaže bivšeg vođu bosanskih Srba.

Mandić je u bijegu od pravosuđa BiH i nalazi se u Beogradu gdje je bio privođen tijekom operacije "Sablja", provedene nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Provjeravajući poslovanje PBIS u ranijem razdoblju, Robinson je otkrila kako je SDS preko tvrtki "Spekta" i "Matres", registriranih na Palama, uzela kredite koji nikada nisu vraćeni.

U slučaju "Spekte" riječ je o iznosu koji je, sa zateznim kamatama, dosegnuo 1,6 milijuna konvertibilnih maraka (800 tisuća eura), dok je "Matres" uzela 2,4 milijuna KM (1,2 milijuna eura).

Utvrđeno je kako su iza poslovanja ovih tvrtki stajali bivši predsjednik SDS-a i Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić te čelnik ove stranke za područje Romanije Milovan Bjelica, poznatiji pod nadimkom Cicko.

U osnivanje "Matresa", kako je utvrdila istraga, izravno je bio umiješan i bivši član Predsjedništva BiH Mirko Šarović, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku 2003. godine zbog umiješanosti u nelegalnu vojnu suradnju Republike Srpske s Irakom.

Kalinića je pak 2004. godine sa svih dužnosti smijenio Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, a nešto ranije smijenjen je i Bjelica.

Njega je nakon toga dva puta privodio i ispitivao SFOR zbog sumnje da pomaže osobama optuženim za ratne zločine, a prije svega Karadžiću.

Zbog činjenice da krediti korišteni za financiranje SDS-a nikada nisu vraćeni, PBIS je praktično bankrotirala, a male štediše ostale su bez svog novca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara