BiH: "Bosmal" i definitivno ispao iz igre

VIJEĆE ministara Bosne i Hercegovine sve je bliže raspisivanju odluke o javnom natječaju za gradnju dijela koridora V.C koji prolazi kroz tu zemlju nakon što je postalo sasvim izvjesno da privatna tvrtka "Bosmal" nije u stanju ispuniti uvjete za dobivanje ovog posla koji su pred nju postavljeni, objavili su u četvrtak sarajevski mediji.

Uz podsjećanje kako je 23. studenog bio rok do kojega je "Bosmal" bio dužan osigurati bankovna jamstva na iznos od 300 milijuna eura kao preduvjet da mu se dodijeli posao gradnje auto-ceste kroz BiH, najutjecajniji sarajevski mediji ističu kako će se koncesionar sada odrediti javnim natječajem.

"Dnevni avaz" citira ministra transporta i komunikacija BiH Branka Dokića koji je potvrdio kako "Bosmal" nije ispunio postavljene uvjete. "Dakle, raspisat ćemo poziv za zainteresirane koncesionare a kada se steknu uvjeti i natječaj za izbor koncesionara", kazao je ministar Dokić.

I Dokićev zamjenik Haris Bašić slaže se s ovom ocjenom. U izjavi koju prenosi "Oslobođenje" on je potvrdio kako je Vijeće ministara sve bliže odluci o raspisivanju međunarodnog tendera za izbor koncesionara.

Unatoč ponovljenim tvrdnjama "Bosmalove" glasnogovornice Amre Kebo kako su oni uradili što se od njih očekivalo, Bašić ističe da za ovu tvrtku ostaje još samo jedan izlaz: uputiti izravnu ponudu povjerenstvu za koncesije.

To povjerenstvo međutim još nije ni utemeljeno iako je raspisan natječaj za izbor članova ovog tijela. Idućeg tjedna tek trebaju biti utvrđeni kriteriji za izbor članova.

Vijeće ministara BiH ranije je već odlučilo raspisati tender za izbor tvrtke koja bi radila studiju izvedivosti za koridor V.C te još neke elemente projektne dokumentacije.

Predsjedništvo BiH također je zaključilo kako bi država sama trebala financirati izradu ove dokumentacije za što je potrebno izdvojiti sedam do devet milijuna dolara.

Hrvatska je vlada ranije ponudila vlastima BiH da osigura ova sredstva pod uvjetom raspisivanja međunarodnog natječaja za gradnju.

Taj će novac, po svemu sudeći, ostati u hrvatskom proračunu jer je u Sarajevu prevladalo mišljenje kako BiH treba biti vlasnikom dokumentacije o gradnji autoceste jer će joj to osigurati povoljniju poziciju pri dodjeljivanju koncesije za izvođenje radova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara