BiH će do kraja godine dobiti državnu obavještajnu službu

BiH će do kraja godine dobiti obavještajnu službu na državnoj razini, a ujedno će se ukinuti postojeće obavještajne agencije u Federaciji BiH odnosno Republici Srpskoj, najavili su u utorak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i mađarski diplomat Kalman Kocsis koji je u protekla dva mjeseca vodio radnu skupinu zaduženu za reformu bosanskohercegovačkog obavještajnosigurnosnog sustava.

Kocsis, koji je vodio i preustroj mađarskih tajnih službi, predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću uručio je u Sarajevu nacrt zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) koji sada treba biti upućen u parlamentarnu proceduru i usvojen najkasnije do 1. siječnja 2004. godine.

Nacrt zakona izradila je radna skupina u kojoj su uz međunarodne bili i stručnjaci iz BiH za obavještajnu djelatnost.

Nova obavještajna služba BiH trebala bi biti potpuno zaštićena od političkih utjecaja, a istodobno bi se provodio strogi nadzor nad njezinim radom kako bi se izbjegle zloporabe ovlasti ili prikupljenih informacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere prisluškivanja tako bi se provodile samo uz odobrenje suda odnosno Tužiteljstva BiH.

Uz borbu protiv međunarodnog terorizma, krijumčarenja drogom, organiziranog kriminala i špijunaže, obavještajna služba BiH imala bi zadaću prikupljati informacije o osobama koje su počinile ratne zločine.

"Uvjeren sam kako je BiH na putu dobiti zakon koji je potpuno sukladan europskim standardima i praksi u demokratskim zemljama", kazao je Ashdown.

On je ocijenio kako preustroj obavještajne službe uz reforme obrane i poreznog sustava trenutačno predstavlja najvažnije zadaće koje BiH mora ispuniti kako bi se približila Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara