BiH dobila još 210 milijuna eura za gradnju autoceste Ploče-Budimpešta

BiH dobila još 210 milijuna eura za gradnju autoceste Ploče-Budimpešta
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurat će dodatnih 210 milijuna eura za nastavak gradnje autoceste na dijelu koridora Vc između Budimpešte i Ploča koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o tome danas su u Sarajevu potpisali predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

Ovaj kredit namijenjen je gradnji 14 kilometara zaobilaznice oko Doboja, koja bi ujedno trebala biti povezana s autocestom već izgrađenom od tog grada do Bosanske Gradiške.

BiH je do sada izgradila oko 130 kilometara autoceste na pravcu koridora Vc, koji kroz tu zemlju prolazi u dužini od oko 330 kilometara. Trenutačna je projekcija kako bi gradnja svih preostalih dionica trebala biti dovršena do 2030. godine.

Autocesta košta oko 4 milijarde eura

Gradnja cjelokupne autoceste stajat će oko četiri milijarde eura, a do sada je u to investirano nešto više od 1,1 milijarde i to kreditima koje su osigurali EBRD, Europska investicijska banka (EIB) te Kuvajtski fond za razvoj.

Predsjednik EBRD-a Chakrabarti je tijekom ceremonije potpisivanja ugovora kazao kako je to dokaz opredijeljenosti banke da pomogne Bosni i Hercegovini kao i drugim državama zapadnog Balkana u izgradnji infrastrukture, ali i osigura potporu usvajanju europskih standarda i regulativa.

EBRD je do 1996. godine, kada je počeo djelovati u BiH, u tu zemlju uložio 2,3 milijarde eura kroz 160 različitih projekata.

Ove godine u Sarajevu je održana i godišnja skupština EBRD-a na kojoj su guverneri država dioničara odobrili plan investiranja oko 10 milijardi eura kreditnih sredstava na tri kontinenta, pri čemu su potvrdili kako zapadni Balkan ostaje prioritetno područje njihovih financijskih operacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara