BiH još razmišlja o američkom zahtjevu

VLASTI Bosne i Hercegovine još uvijek pozorno razmatraju zahtjev vlade Sjedinjenih Država za potpisivanje bilateralnog sporazuma kojim bi se zajamčio imunitet američkim državljanima pred Stalnim međunarodnim sudom za ratne zločine (ICC), izjavio je u petak u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Američka je vlada ranije službenom Sarajevu postavila rok da do 1. srpnja pozitivno odgovori na ovakav zahtjev ili će u protivnome ostati bez američke vojne pomoći i suradnje.

"Ta se inicijativa još uvijek razmatra a odluka neće biti donesena za najmanje još mjesec dana", kazao je Ivanić novinarima. On je istaknuo kako su vlasti BiH u delikatnoj poziciji jer žele zadržati američku prisutnost no istodobno moraju održati dobre odnose sa važnim europskim državama koje snažno zagovaraju potporu ICC-ju.

"Američka nam je prisutnost bitna zbog priključenja programu Partnerstvo za mir i NATO-u no mi istodobno želimo i priključenje europskim integracijama. BiH je samo još jedna mala zemlja koja se nalazi u procjepu između velikih država", pojasnio je šef bosanskohercegovačke diplomacije dvojbe koje muče njegovu vladu.

Konačni odgovor, istaknuo je Ivanić, dat će se na temelju procjene najvažnijih interesa BiH.

Slične poteškoće BiH ima i u definiranju svog stajališta prema ratu u Iraku. Ivanić je kazao kako BiH čvrsto podupire napore da se Irak razoruža i u tom smislu ima razumijevanja za napore koje na tom planu čine SAD i Velika Britanija. BiH međutim drži kako je vodeću ulogu u tome trebalo imati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Mi u svakom slučaju nismo sretni što je rat počeo i inzistiramo da Vijeće sigurnosti ponovo preuzme ključnu ulogu u ovoj krizi", kazao je Ivanić dodavši kako BiH jasno osuđuje stradanje civila u iračkom sukobu.

On je dodao kako je bit cijelog problema u tome da se Irak razoruža te da ova kriza ne treba služiti kao instrument preko kojega bi se rješavali odnosi među drugim državama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara