BiH konačno dobila proračun za 2020., sada se mogu održati lokalni izbori

BiH konačno dobila proračun za 2020., sada se mogu održati lokalni izbori
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

BOSNA i Hercegovina u srijedu je napokon dobila proračun za 2020. godinu čime su stvoreni uvjeti za provedbu lokalnih izbora najavljenih za studeni.

Dom naroda parlamenta BiH je na sjednici održanoj u Sarajevu usvojio proračun u obliku kakvoga je u ponedjeljak odobrio i Zastupnički dom pa je tako okončana višemjesečna "trakavica" nastala zbog političkih prijepora među vladajućim strankama.

Proračun od nešto manje od milijardu eura

Proračun "težak" nešto manje od milijardu eura zastupnici u Domu naroda podržali su jednoglasno, što znači da su za njega bili i oni iz oporbenih stranaka.

Proračun je trebao biti usvojen potkraj prošle godine, no u BiH se kasnilo s imenovanjem Vijeća ministara koje je tek početkom ove godine bilo u prilici pripremiti prijedlog proračuna i proslijediti ga Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagatelju.

Lokalni izbori 15. studenog

Prijedlog Predsjedništva BiH potom je postao predmet brojnih osporavanja, posebice iz redova HDZ-a BiH, pa je nakon višemjesečnih svađa sa Strankom demokratske akcije (SDA) tek početkom ovog tjedna postignut kompromis, a proračun odobren.

Iz proračunskih sredstava s 2,1 milijun eura financirat će se provedba lokalnih izbora zakazanih za 15 studenog. Samo će za Mostar lokalni izbori biti organizirani naknadno, odnosno 20. prosinca, jer su HDZ i SDA kasnile s dogovorom o novim izbornim pravilima za taj grad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara