BiH: Kritika međunarodne zajednice zbog širenja Q groznice i bruceloze

ZAMJENIK Visokog predstavnika u BiH Donald Hays kritizirao je vlasti u Bih nakon što se veliki broj građana zarazio širenjem Q groznice i bruceloze, ističući da rascjepkan sustav veterinarskog nadzora ugrožava bosanskohercegovački izvoz u susjedne zemlje, Hrvatsku i SCG, kao i izglede za približavanje Europskoj uniji.

"Ukoliko ova zemlja zaista ozbiljno razmišlja o članstvu u EUi i što je još važnije, o zdravlju svojih građana, ona mora poduzeti korake kako bi se osiguralo da veterinarske službe i ministarstva poljoprivrede pokažu veću spremnost da implementiraju postojeće zakone. Bez unapređenja javnog zdravstva, članstvo u EU, strana ulaganja, stvaranje novih radnih mjesta te ekonomski oporavak bit će ozbiljno ugroženi", istaknuo je Hays u nedjeljnom priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je Hays pozvao nadležne vlasti entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, Distrikta Brčko kao i državnu veterinarsku službu da međusobno usklade rad.

U protekla dva tjedna izbila je epidemija Q groznice u Republici Srpskoj dok je u Federaciji zabilježeno više slučajeva bruceloze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara