BiH ministar: Postoje dokazi da hrvatska policija zlostavlja migrante

BiH ministar: Postoje dokazi da hrvatska policija zlostavlja migrante
Foto, Video: Border Violence Monitoring

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da policija u njegovoj zemlji posjeduje dokaze o tome da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svog teritorija u BiH te ih pri tom zlostavlja konstatirajući da je takvo postupanje "bruka i sramota" za Hrvatsku.

>> Tajno snimali hrvatske policajce: Naoružani nezakonito protjeruju migrante

"Bruka i sramota od jedne europske države, članice Europske unije. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i tjera ih na ilegalne migracije. Mi smo na to više puta upozoravali", kazao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

MUP odbacio navode

MUP RH takve je tvrdnje odbacio navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja" što je u skladu s hrvatskim zakonima, a nijedan slučaj navodnog zlostavljanja nije potvrđen provedenim provjerama.

Ministar sigurnosti BiH je to izjavio komentirajući snimke što ih je objavila njemačka televizija ARD uz tvrdnje kako one dokazuju da hrvatska policija migrante koje zatekne nasilno vraća na teritorij BiH kršeći time svoje zakone i međunarodne konvencije.

Tvrdi da hrvatska policija zlostavlja i djecu

Mektić je dodao da su sigurnosne agencije u BiH prikupile dokaze koji potvrđuju optužbe njemačke televizijske kuće.

"Raspolažemo dokazima da se oni (hrvatska policija) time bave i da fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali maltretirati obitelji i maloljetnu djecu", kazao je Mektić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara