BiH mora provesti reforme poreznog, obrambenog i sigurnosnog

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown zatražio je u srijedu od Parlamenta BiH da najkasnije do kraja godine usvoji nove zakone o reformi poreznog sustava, obrane i sigurnosnih službi ili će u protivnom vrata Europske unije za tu zemlju ostati zatvorena.

U govoru koji je održao na plenarnoj sjednici dva doma Parlamenta BiH u Sarajevu, Ashdown je kazao kako nacrti tri zakona koji će se uskoro naći pred zastupnicima sadrže upravo ono što Europska unija očekuje od BiH kako bi dala pozitivan odgovor o tome je li moguće raditi studiju izvedivosti za priključenje BiH Uniji.

"To je sada vaša odgovornost, a ne moja. Europska je unija jasno kazala kako put BiH u Europu ne može voditi preko Ureda visokog predstavnika (OHR)", kazao je Ashdown upozorivši parlamentarce kako ni u kojem slučaju neće nametati predložene zakone kako je to bilo prije.

Reforma poreznog sustava kako je predložena zapravo znači ujedinjavanje carinskih uprava i pripreme za uvođenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u BiH.

Bošnjačka i hrvatska strana do sada su izražavale nezadovoljstvo nacrtom zakona pripremljenih uz pomoć OHR-a jer on praktično jamči fiskalni suverenitet Republike Srpske na čemu opet inzistiraju bosanski Srbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reforma obrambenog sustava podrazumijeva uvođenje sustava zapovjedanja i nadzora nad oružanim snagama BiH preko državnog Predsjedništva.

Tim je prijedlogom izrazito nezadovoljna bošnjačka strana jer on ne jamči ujedinjavanje potpuno odvojenih entitetskih vojski.

Nacrt zakona o obavještajnoj službi BiH također je izazvao dosta nezadovoljstva uz ocjene kako se zadržava na polovičnim rješenjima.

Svjestan mogućih otpora tijekom rasprave o tim zakonima, Ashdown je kazao kako oni jesu rezultat kompromisa.

On je međutim istaknuo ako je taj kompromis u BiH više ne smije biti tretiran kao ružna riječ jer on znači uvođenje nove "kulture konsenzusa" kao jedinog načina da se pobjegne iz vječite zamke u koju vodi borba za potpunu pobjedu jedne strane.

U svakom slučaju, poručio je Ashdown, ne budu li ovi zakoni usvojeni, neće biti približavanja BiH Europskoj uniji niti će Unija odobriti dodjelu planiranih 110 milijuna eura pomoći a za građane BH i dalje će vrijediti čvrsti Schengenski vizni režim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara