BiH: Pronađene nove grobnice

U SELU Trnopolju, kod Prijedora, u srijedu je otkrivena nova grobnica Bošnjaka i Hrvata koji su tijekom rata u Bosni i Hercegovini, internirani u logore Omarska, Keraterm, Ljubija i Trnopolje, potvrdio je danas novinarima predsjednik Komidije za traženje nestalih Federacije BiH Jasmin Odobašić.

Zbog pronalaženja nove grobnice privremeno je obustavljeno istraživanje slične grobnice u Kevljanimna (općina Prijedor), u kojoj su u srijedu otkriveni posmrtni ostaci još šest osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnik multinacionalne korporacije LNM, Mourari Mokharadji, koja je sa Rudnicima željezne rude "Ljubija" osnovala tvrtku "Novi rudnici Ljubija", danas je potvrdio spremnost ove korporacije da surađuje u traženju nestalih na području rudnika Ljubija, Tomašica i Omarska.

Obitelji Hrvata i Bošnjaka koji se evidentiraju kao nestali tijekom lipnja 1992. godine, a prethodno su internirani u logore na ovim područjima, nedavno su se usprotivile privatiziranju rudnika Ljubija prije nego se okonča proces traženja.

Naime, prema iskazima nekadašnjih logoraša, koji su tijekom lipnja i srpnja 1992. internirani na spomenutim lokacijama - žrtve pogubljenja su zakopavane na odlagalištima rudničke jalovine, u jamama velikih dimenzija koje se danas nalaze na dubini od 10 do 15 metara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara