BiH: Prosvjed hvidre HVO-a

PRIPADNICI HVIDR-e HVO i Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja HVO danas su dva sata od 10 do 12 sati blokirali više graničnih prijelaza sa Republikom Hrvatskom te više prometnica u Federaciji BiH prosvjedujući na taj način, kako su rekli, radi neisplaćenih invalidnina i skrbi za mjesec listopad, a za što okrivljuju Vladu Federacije BiH.

Prosvjednici su danas blokirali granične prijelaze Doljani (između Čapljine i Metkovića), Gorica (kod Gruda) te Orašje (u Bosanskoj Posavini). Prosvjednici su također bili blokirali i jednu od najvažnijih prometnica u BiH M17 u Žitomisliću južno od Mostara, te prometnice Žepce-Zenica i prometno raskrižje Zenica-Busovača-Vitez, kao i prometnicu na Kupresu tzv. Kupreška vrata.

Predsjednik HVIDR-a Herceg Bosne Anđelko Barun je najavio da će se ove blokade nastaviti i sutra, odnosno idućih dana, ukoliko se ne ishode isplate inavalidnina. Ukoliko se do četvrtka ne isplate invalidnine, po Barunovim riječima, organizirat će se dugoročna blokada granice i prometnica sve dok se ne ispune zahtjevi za isplatom invalidnina.

Prema tvrdnjama prosvjednika, pripadnicima stradalničkih udruga Armije BiH nisu obustavljene isplate invalidnina za mjesec listopad. Federalna ministrica za pitanje branitelja Suada Hadžović je zatražila nove popise o stradalnicima iz HVO jer su, po njenom objašnjenju, raniji popisi neregularni, odnosno, kako ona tvrdi, ima slučajeva da se na tim popisim neka imena nalaze evidentirana i po nekoliko puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara