BiH šalje dodatne policijske snage na istočnu granicu

BiH šalje dodatne policijske snage na istočnu granicu
Foto: EPA

VLASTI Bosne i Hercegovine najavile su da će rasporediti veći broj graničnih policajaca na svoju istočnu granicu prema Srbiji nakon najave Turske da neće više zadržavati migrante u njihovu nastojanju da krenu prema Europi.  

Nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića priopćeno je da će se na istočnoj granici poduzeti "mjere kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata".

Ravnatelj Galić istaknuo je da su svi raspoloživi policajci te materijalno-tehnički resursi već preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, a najavio je i dodatno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH iz drugih sredina.

Uputit će i mobilne jedinice 

Na istočnu granicu će uz policijske službenike biti upućene i mobilne jedinice Granične policije BiH.

Radončić i ravnatelj Galić razgovarali su i o mogućnosti angažiranja drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutačno graničnim policajcima u nadzoru državne granice pomažu službenici Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne policijske agencije (SIPA) te ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske. 

Ranije u petak ministar Radončić izrazio je očekivanje da Turska ipak neće nekontrolirano pustiti migrante prema Europi jer bi to izazvalo humanitarnu katastrofu, a za Bosnu i Hercegovinu bio bi golem problem. 

Prema navodima iz Granične policije BiH, toj agenciji nedostaje oko 1000 policajaca, koji bi bili potrebni za učinkovit nadzor granica. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara