BiH: Ujedinjuju se dva HDZ-a?

BOŽO LJUBIĆ, predsjednik HDZ-a 1990, najavio je mogućnost pomirenja dva bosansko-hercegovačka HDZ-a, što bi moglo dovesti do ponovnog ujedinjenja donedavno dviju zaraćenih stranaka.

Govoreći o inicijativi koja je pokrenuta u Hrvatskoj - da se dva HDZ pomire i zajednički nastupaju, Ljubić je u razgovoru za Nezavisne novine kazao bi to bilo vrlo poželjno. Ističe kako ponovno ujedinjenje ne mora biti preduvjet za suradnju, ali da ono nije isključeno.

"Ujedinjenje je moguće jedino na onim načelima koja smo mi zastupali na početku, a to je nacionalna jednakopravnost hrvatskog naroda u funkcionalnoj BiH. Od tih standarda je HDZ pod vodstvom Dragana Čovića odstupila". - kaže Ljubić.

Dodaje da je tadašnji HDZ, pod vodstvom Čovića, odstupio od vrijednosti i demokratskih standarda koje su utemeljile suvremene europske demokratske stranke.

U ovom trenutku ne vode se nikakvi pregovori između dvije hrvatske stranke, odnosno dvije koalicije koje ove dvije stranke predvode, ali bi, kaže Ljubić, opcija suradnje u svakom slučaju bila dobra i za hrvatski narod i za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubić smatra da je podjela na dvije stranke pozitivna.

"Po prvi put nakon petnaest godina dogodila se istinska pluralizacija u hrvatskom političkom biću. Zahvaljujući jednoj snažnoj alternativi oličenoj u našoj stranci znatno veći broj hrvatskih birača je izišao na izbore. S obzirom na promjene Izbornog zakona, da je izlazak hrvatskih birača bio na razini prethodnih izbora mi bismo danas imali manje mandata i u državnom i u parlamentu FBiH." - objašnjava predsjednik HDZ-a 1990.

Osim ujedinjenja dva HDZ BiH-a, moguće je da im se pridruže i manje stranke koji su nastale odcijepljenjem, a koje nakon primjene novog Izbornog zakona u BiH neće opstati na političkoj sceni.

Ljubić ističe da nije potrebno toliko puno stranaka, ni hrvatskih, ni ostalih. Već se pregovaralo s nekim manjim strankama i ujedinjenje je, kako je rekao, bliža mogućnost, ali ne isključujem ni razgovore s drugim strankama.

R.I.
Foto: HDZ 1990

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara