BiH vraća dvojicu nigerijskih studenata u njihovu domovinu

BiH vraća dvojicu nigerijskih studenata u njihovu domovinu
Screenshot: Žurnal, Video: Klix.ba

DVOJICU nigerijskih studenata Abiju Uchenna Alexandra i Ebohu Kennetha Chinedu, koji su optužili hrvatsku policiju da ih je otjerala u BiH,  vlasti ove zemlje vratit će u njihovu domovinu. Kako je za BiH N1 objasnio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, dvojica studenata bit će vraćena u Nigeriju jer je to njihova želja.

Studenti se žele vratiti u Nigeriju, boje se povratka u Hrvatsku

"Oni su pristali ući u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka. Uz njihovu suglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, bez da ih izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.", kazao je Mektić.

Isto tako, ministar je pojasnio i kako nije iskorištena mogućnost readmisije, odnosno povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH. 

"Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život", rekao je Mektić. Mektić je dodao i da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH.

Policija demantirala tvrdnje nigerijskih studenata

Podsjetimo, nigerijski studenti, koji su u našu zemlju došli na sportsko natjecanje, tvrdili su da ih je hrvatska policija 17. ili 18. studenoga otela u Zagrebu i prebacila do zelene granice s BiH te onda protjerala u BiH pod prijetnjom nasilja. S druge strane, policija je rekla kako su se nigerijski studenti  “18. studenog uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara