Wikipedia i Mozilla 24 sata neće raditi u znak protesta protiv zakona o cenzuri interneta

Foto: AFP

ZAKON o internetskom piratstvu (SOPA) proteklog je vikenda razbjesnio korisnike i manje kompanije koji tvrde da bi takav zakon opasno ugrozio sigurnost na mreži te naudio brojnim malim firmama.

U subotu, Bijela kuća se svrstala na stranu korisnika, poslavši prigovore na dva slična zakona koja bi onemogućila prodaju piratskih američkih filmova, glazbe i drugih dobara na neameričkim web-stranicama. Zakon bi prisilio internetske kompanije da onemoguće pristup stranim piratskim web-stranicama, rezultati takvih stranica ne bi se pojavljivali na tražilicama, niti bi američke kompanije mogle na njih postaviti oglase.

"Premda vjerujemo da internetsko piratstvo stranih web-stranica jest ozbiljan problem koji zahtijeva ozbiljan legislativni odgovor, nećemo podržati zakone koji onemogućavaju slobodu izražavanja, povećavaju rizik sigurnosti na internetu ili potkopavaju njegovu dinamiku i inovativnost", izjavila su tri dužnosnika Bijele kuće, a prenosi Wall Street Journal.

Do ovog preokreta očekivalo se da će zakoni proći američki Senat bez ikakvog problema. Zakoni i dalje stoje na rasporedu glasanja Senata za 24. siječnja, no Bijela kuća nije pokazala nikakav interes da se zakoni doista stave na glasanje.

Wikipedia na engleskom zatvara se na 24 sata

Jimmy Wales, jedan od osnivača Wikipedije, izjavio je da će Wikipedia u srijedu zatvoriti svoje internetske stranice na engleskom jeziku u protest protiv američkog zakona o internetskom piratstvu.  Wikipedia će se zatvoriti u srijedu u 5 sati ujutro po Greenwichu i bit će nedostupna do 5 sati ujutro u četvrtak.  Umjesto 3,8 milijuna Wikipedijinih članaka korisnike će dočekati pismo koje bi trebalo posjetitelje tih stranica potaknuti da svoje pritužbe na zakon o internetskom piratstvu prijave Kongresu.

Wales je, prenosi britanski Telegraph, na svom Tweeteru napisao da se nada "da će Wikipedia u srijedu 'spržiti' telefonske linije u Washingtonu. Recite svima koje poznajete". Wales je dodao kako ne postoje sigurni dokazi da je zakon o internetskom piratstvu doista povučen iz procedure. Zbog toga je, kazao je, "potrebno Washingtonu poslati jasnu poruku".

Očekuje se da će zatvorenost Wikipedije utjecati na 100 milijuna korisnika koji se služe Wikipedijom na engleskom jeziku. Wikipedija je šesta najposjećenija stranica na svijetu.  

Osim Wikipedije, zatvaranje su najavili i Reddit, Mozilla, Twitpic te još mnoge druge internetske stranice, koje će u srijedu biti nedostupne ili zamijenjene crnim displayem. Na njemu će stajati samo informacija o razlozima štrajka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara