Bijela kuća i dalje tvrdi da su postojale veze Iraka i al-Qaede

BUSOVA administracija ponovila je u petak ranije tvrdnje da su teroristi al-Qaede surađivali s režimom Sadama Husseina, kako bi se domogli oružja za masovno uništenje.

Tvrdnja, koja se temelji na izjavama neimenovanih izvora iz al-Qaede, navedena je u izvješću "Rezultati u Iraku: 100 dana prema slobodi i sigurnosti", koju je objavio press ured Bijele kuće.

"Visoki dužnosnik al-Qaede, sada u zatočeništvu, koji je bio odgovoran za kampove za obuku u Afganistanu, rekao je da je al-Qaeda svim silama željela dobiti pomoć Iraka u nabavi oružja za masovno uništenje", stoji u izvješću.

Prema pouzdanom visokom izvoru iz al-Qaede, Osama bin Laden i preminuli čelnik te organizacije Mohammad Atif nisu vjerovali da al-Qaedini laboratoriji u Afganistanu mogu proizvesti oružje, pa su se stoga okrenuli Iraku.

"Irak je pristao obučiti dvojicu al-Qaedinih članova o oružju za masovno uništenje, počevši s prosincem 2000. godine", tvrdi se u izvješću Bijele kuće.

Stotinu dana nakon završetka rata u Iraku, američke okupacijske snage nisu pronašle dokaze o zabranjenom oružju u Iraku i o prisutnosti al-Qaede u toj zemlji prije početka rata, što su bile dvije glavne tvrdnje kojima je američki predsjednik George Bush opravdavao napad na Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara