Bijela kuća protiv Tillersona: "Nema nikakvih pregovora dok Sjeverna Koreja ne poboljša ponašanje"

Bijela kuća protiv Tillersona: "Nema nikakvih pregovora dok Sjeverna Koreja ne poboljša ponašanje"
Foto: Hina
 
NIKAKVIM pregovorima nema mjesta sve dok Sjeverna Koreja ne poboljša svoje ponašanje, kazao je u srijedu dužnosnik Bijele kuće unatoč ponudi američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da s režimom u Pjongjangu počne pregovarati bez preduvjeta.
 
"S obzirom na nedavni pokus s projektilom koji je Sjeverna Koreja izvela, jasno je da upravo sada nije vrijeme (za pregovore)", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući.
 
Tillerson najavio da je SAD spreman za pregovore
 
Tillerson je u utorak, dva tjedna nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil koji može dosegnuti bilo koji dio američkog kopna, predložio sastanak u bilo koje vrijeme ako Sjeverna Koreja želi razgovarati.
 
Bijela kuća je u srijedu odbila reći je li predsjednik Donald Trump odobrio takvo diplomatsko otvaranje. 
 
Dan nakon Tillersonova govora dužnosnik Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, iznio je drukčiju formulu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Administracija je jedinstvena u stajalištu da bilo kakvi pregovori sa Sjevernom Korejom moraju pričekati sve dok režim temeljito ne poboljša svoje ponašanje", rekao je taj dužnosnik i objasnio "kao što je državni tajnik osobno rekao, to mora uključivati, ali to nije i jedini uvjet, da nema novih nuklearnih ili balističkih testiranja".
 
"Za produktivne razgovore potrebno je razdoblje mira"
 
Tillerson nije izrijekom naveo zamrzavanje testiranja kao zahtjev za početak pregovora, već je rekao da će biti "teško pregovarati" ako Pjongjang odlučiti testirati još neki projektil usred razgovora te je ocijenio da bi za produktivne razgovore bilo potrebno "razdoblje mira". 
 
Sjeverna Koreja jasno je dala do znanja da nije osobito zainteresirana za pregovore sa Sjedinjenim Državama sve dok ne bude sposobna dosegnuti američko kopno projektilima s nuklearnim bojnim glavama, a stručnjaci još ne mogu potvrditi da je u tome uspjela.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjevernu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara