Bijela kuća ne zna razliku između Kine i Tajvana?

Bijela kuća ne zna razliku između Kine i Tajvana?

Foto: Hina, 123rf

BIJELA kuća napravila je tijekom summita G20 u Hamburgu očiglednu pogrešku tako što je pobrkala Kinu i Tajvan, koji je za Peking osjetljiva tema, prenosi agencija dpa. 

Američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jinping održali su razgovore na rubu summita G20 najrazvijenijih zemalja svijeta u Hamburgu, nakon kojih je Bijela kuća objavila transkript Trumpovih komentara.

No u dokumentu dostavljenom novinarima navodi se da je Xi predsjednik "Republike Kine", što se kao naziv zapravo odnosi na Tajvan, dok službeni naziv za Kinu glasi "Narodna Republika Kina".

Odmetnuta pokrajina

Peking smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom, nakon što je otok dobio zasebnu vladu 1949. kada su kineski nacionalisti pobjegli pred komunistima u građanskom ratu.

Politika "jedne Kine" traži od drugih zemalja da izbjegnu formalno diplomatsko priznavanje Tajvana, a u najnovijem slučaju koji se zbio prošlog mjeseca je jedan od malobrojnih preostalih saveznika Tajvana, Panama, bila prisiljena prekinuti veze s Taipeijem.

Trump je uzburkao duhove u Pekingu odmah nakon pobjede na predsjedničkim izborima u studenome, kada je primio telefonske čestitke tajvanskog predsjednika Tsai Ing-wena, unatoč tome što je SAD prekinuo veze s tim otokom 1979. godine. 

Problem u odnosima s Kinom       

U novije vrijeme Trump je otvoreno kritizirao kao nedostatne napore Pekinga da se zaustavi razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje, a dvije su se zemlje sukobile i oko Južnog kineskog mora, na koje polaže pravo Kina ali i još neke zemlje.

Kineski predsjednik Xi izjavio je u subotu u Hamburgu nakon sastanka s Trumpom da bi Peking "volio raditi sa SAD-om", ali je još prošlog tjedna ustvrdio da je odnos među dvije zemlje ugrožen "negativnim čimbenicima".    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara