Bijela kuća opovrgnula nagađanja da je Bush izbjegavao vojne dužnosti tijekom Vijetnamskog rata

AMERIČKI predsjednik George W. Bush duže je vrijeme bio odsutan iz svoje završne dvogodišnje dužnosti u Nacionalnoj gardi, ali je ispunjavao sve zahtjeve službe, stoji u dokumentima koje je objavila Bijela kuća u naporima da opovrgne optužbe da je Bush izbjegavao vojne obveze tijekom Vijetnamskog rata.

"Ovi dokumenti jasno pokazuju da je predsjednik u potpunosti izvršavao svoje dužnosti", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan za vrijeme konferencije za novinare, pokušavajući utišati nagađanja da je Bush izbjegavao dužnosti u Nacionalnoj gardi.

McClellan je rekao da je Bijela kuća u ponedjeljak doznala da pronađeni dokumenti svjedoče o Bushovoj službi u teksaškoj zračnoj Nacionalnoj gardi, koja je povremeni dio američkog vojnog sustava.

"On (Bush) je ispunio svoje vojne obveze na zadovoljavajući način", ustvrdio je umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga Albert Lloyd u pisanoj poruci koja se nalazi u dokumentaciji Bijele kuće.

Iako dokumentacija, čiji su dijelovi bili i ranije objavljivani, nije u cijelosti čitljiva, Lloyd tvrdi kako pokazuje da je Bush u službi ispunio propisanu normu.

Dokumenti pokazuju dugu prazninu u Bushovoj službi u Gardi, od svibnja do kasnog listopada 1972. i od sredine siječnja do početka travnja 1973.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je dio jeseni 1972. proveo radeći u političkoj kampanji u Alabami, ali je izvršavao "istovjetnu dužnost", iako izvan Teksasa, kaže McCllelan.

Iz dokumenata proizlazi da je Bush isupnjavao dužnosti i da je za njih plaćen u listopadu i studenom 1972., no dužnosnici nisu pojasnili koje je vrijeme služio u Alabami. Ne objašnjavaju se ni razlozi izostanaka 1973.

U izjavi Demokratske stranke stoji: "Nisu podastrijeti dokazi da se George W. Bush pojavio na dužnosti, kao što je određeno, dok je bio u Alabami

Nacionalna garda i vojne rezerve rijetko su podizane tijekom Vijetnamskog rata. U intervjuu televizijskoj kući NBC Bush je u nedjelju potvrdio da se nije dobrovoljno javio u "politički rat" u Vijetnamu, ali da je podupirao vladu i da bi otišao u rat da je njegova jedinica u Gardi bila pozvana.

"Odslužio bih svoje, ponosno", dodao je.

(Hina) xtr ytr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara