Bijesni Trump prijeti Iranu: "Snosit ćete posljedice kakve nitko u povijesti nije doživio"

Bijesni Trump prijeti Iranu: "Snosit ćete posljedice kakve nitko u povijesti nije doživio"
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump objavio je tijekom nedjelje niz prijetećih tweetova, napadajući Iran.

Tweetovi su očit odgovor na prijetnje iranskog predsjednika Hassana Rohanija, koji je u nedjelju upozorio da Amerikanci "moraju razumjeti da je rat s Iranom majka svih ratova".

"Iranskom predsjedniku Rohaniju: "Nikad, nikad više nemoj prijetiti Sjedinjenim Američkim Državama ili ćeš snositi posljedice kakve nitko u povijesti nije doživio. Mi više nismo država koja će prihvaćati vaše dementne riječi nasilja i smrti. Budi oprezan!", napisao je Trump u jednom od tweetova.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da Iranom "upravlja nešto sličnije mafiji nego vladi", pojašnjavajući da misli na veliko bogatstvo i korupciju među vođama te zemlje.

Govoreći kalifornijskoj publici sastavljenoj uglavnom od iranskih Amerikanaca, Pompeo je rekao da će, iako iranski narod mora odrediti smjer zemlje, Washington "podržati dugo ignorirani glas iranskog naroda".

Dodao je da je američka vlada pokrenula 24-satni kanal na perzijskom jeziku na televizijskim, radijskim, digitalnim i društvenim medijima kako bi dosegao Irance u Iranu i širom svijeta, javlja Reuters.

Eskalacija napetosti

Eskalacija retorike između Washingtona i Teherana nastupila je nakon što je SAD započeo ofenzivu govorima i online komunikacijom kojoj je cilj poticati nemire u Iranu i natjerati tu državu da zaustavi svoj nuklearni program i podršku militantnim skupinama. 

Iran je pod sve većim američkim pritiskom i prijete mu sankcije nakon što je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. kojim je ta bliskoistočna država pristala zaustaviti svoj razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara