Bill Clinton "postao novi McCarthy"

Bill Clinton "postao novi McCarthy"

UTRKA za stranačku nominaciju američkih demokrata je eskalirala u verbalni rat gdje je meta i donedavno neupitni bivši predsjednik Clinton.

Tako je zrakoplovni general Merrill "Tony" McPeak, jedan od članova izbornog stožera Baracka Obame, za bivšeg predsjednika rekao da postaje sve sličniji Josephu McCarthyju, zloglasnom republikanskom senatoru koji je 1950-ih pod plaštom hladnoratovske borbe protiv Sovjeta i komunista progonio slobodnomisleće intelektualce u Americi.

Povod za McPeakovu izjavu je Clintonova odgovor na pitanje kako ocjenjuje eventualni sraz republikanskog kandidata Johna McCaina i njegove supruge Hillary Clinton u studenome. On je na to rekao da Amerika "može biti sretna što u ovoj kampanji sudjeluju dva kandidata čije domoljublje nije upitno".

McPeak tvrdi da je Clinton spominjući dva, a ne tri kandidata implicitno, ali prilično jasno, sugerirao da Barack Obama nije američki domoljub, te tako dao podršku svima onima koji Obamu drže neprihvatljivim za Bijelu kuću zbog njegove navodne islamske vjere, odnosno srednjeg imena "Hussein".

Demokrati zbog međusobnog raskola izgubili petinu birača u Pennsylvaniji

Koliko bi raskol između pristaša Obame i pristaša Hillary Clinton mogao biti koban po Demokratsku stranku pokazuje i anketa koju je Franklin & Marshall College proveo u strateški važnoj državi Pennsylvaniji, istoj onoj gdje će održati preliminarni izbori 22. travnja.

Pennsylvanija se prije početka kampanje držala sigurnim uporištem demokrata, ali to nije slučaj, barem ako je suditi po anketi.

Prema njenim rezultatima, 20 pristaša Obame će, ukoliko Obama ne postane demokratski predsjednički kandidat, na izborima u studenome podržati McCaina. Istovremeno će čak 19 posto pristaša Hillary Clinton učiniti isto ako senatorica ne osvoji predsjedničku nominaciju.

McCain sa svojim umjerenim stavovima može računati na demokratske birače koji Obamu smatraju previše lijevo orijentiranim, ali i one koji ne podnose Hillary Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clintonov pristaša guvernera Richardsona nazvao "Judom"

Odluka Billa Richardsona, demokratskog guvernera Novog Meksika, bivšeg predsjedničkog kandidata, najutjecajnijeg hispanoameričkog političara u SAD  i jednog od nekoć najbližih suradnika Billa Clintona, da na izborima podrži Baracka Obamu nije dobro "sjela" stožeru Clintonovih.

I sam Richardson je to sugerirao medijima, opisavši razgovor s Hillary Clinton u kojem je obavještava o svojoj odluci. "Imao sam ugodnijih konverzacija u životu", rekao je guverner.

Clintonove ta odluka posebno tangira ne samo zbog činjenice da su Richardsona agresivno nastojali privući na svoju stranu, nego i zbog toga što bi na svoju stranu mogao privući preostale neopredijeljene superdelegate - članove stranke koji pravo glasa na konvenciji imaju na osnovu državne ili stranačke funkcije. Trenutno jedino njihova neodlučnost održava kandidaturu Hillary Clinton na životu, odnosno daje nadu da će uspjeti anulirati prednost Obame u već sada izabranim delegatima.

Sam Richardson je sugerirao kako ga je na odluku nagnao "interes stranke", odnosno spoznaja da demokrati moraju što prije mora izabrati kandidata i spriječiti dalji raskol, inače će od svega toga profitirati McCain i republikanci.

James Carville, jedan od savjetnika Hillary Clinton, je Richarsonov čin nazvao "izdajom" i primijetio kako je došao "upravo oko obljetnice dana kada se Juda prodao za 30 srebrnjaka".

"Srebrnjaci" bi u ovom slučaju mogli biti u obliku potpredsjedničke kandidature, s obzirom da je Richardson Obami podršku pružio upravo u trenutku kada je mladom senatoru to bilo najpotrebnije, odnosno otklonio pažnju medija s potencijalno štetne afere s rasističkim pastorom Wrightom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara