Bill Clinton: "Velika desničarska zavjera" naciljala je Obamu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


VELIKA desničarska zavjera nije više toliko velika, ali je jednako zlokobna kao i 1998. godine, kad ju je Hillary Clinton prvi put optužila za potkopavanje Bijele kuće, rekao je bivši američki predsjednik i sadašnji filantrop Bill Clinton.

"Itekako, naravno da još uvijek postoji. Nije tako snažna kao što je bila prije, ali je jednako zarazna i zlokobna kao i prije", rekao je Clinton u intervjuu za televizijsku kuću NBC.

Sadašnja američka ministrica vanjskih poslova, gospođa Clinton, popularizirala je pojam "Velika desničarska zavjera" 1998., usred skandala u kojemu je njen suprug uhvaćen u seksualnom klinču sa stažisticom Bijele kuće Monicom Lewinsky.

Zavjera! Zavjera!

Clintonovi su tvrdili da su izjave Monice Lewinsky dio dugotrajne i dobro planirane zavjere njegovih desnih protivnika iz Republikanske stranke. Pojam je u međuvremenu postao sastavnim dijelom američke političke i popularne kulture.

Bill Clinton rekao je, pozivajući se na navode o tome kako Barack Obama nije Amerikanac, ili kako želi od SAD-a napraviti socijalističku ili čak fašističku zemlju (izjave se mogu čuti na marginama američkog političkog diskursa), kako ga to širenje glasina podsjeća na optužbe koje su pripisivali njemu.

Obama će izaći kao pobjednik

"To je kao kad su mene optuživali za ubojstvo, i sve ostalo što su radili. Ali, sve ovo što se događa trenutno, to nije dobro za republikance", rekao je Clinton.

Ipak, bivši predsjednik vjeruje kako će Obama izaći kao pobjednik iz prljave igre. "Možda trenutno škode Obami. Mogu mu srušiti popularnost. Mogu podići protivljenje protiv njega. Ali, Obama i njegov tim imaju plan koji je pozitivan za Ameriku i stoga će izaći kao pobjednici", smatra Clinton.

Obama trenutno zbog zdravstvene reforme i lošeg gospodarskog stanja u zemlji ima najnižu popularnost otkad je izabran. Istodobno se svako malo pokreću žestoke debate oko raznih pitanja vezanih za predsjednika. Zadnja je ona o rasizmu, koju je izrekao bivši predsjednik Jimmy Carter. Carter je rekao da su napadi na Obamu uglavnom rasistički motivirani, što je sam Obama odbacio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara