Bill Gates: Trebaju nam svjetska "energetska čuda"

Bill Gates: Trebaju nam svjetska "energetska čuda"

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

OSNIVAČ Microsofta Bill Gates je pozvao svjetsku tehnološku zajednicu na pronalazak načina pretvaranja potrošenog nuklearnog goriva u jeftinu "zelenu" energiju.

"Ono što moramo napraviti na svjetskoj razini je razvitak novog sistema", rekao je Gates na Long Beachu u Kaliforniji te je dodao kako nam trebaju energetska čuda. Osnivač Microsofta smatra kako su trenutno najvažniji svjetski problem klimatske promjene te je važnije pronaći jeftine i "čiste" izvore energije od stvaranja novih cjepiva i razvoja poljoprivredne tehnologije u koje je on investirao milijarde dolara, piše CNN.

"Moramo najbrže voziti i stvoriti čudo u vrlo kratkom vremenu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaklada Bill & Melinda Gates je prošlog mjeseca donirala 10 milijardi dolara za dopremu i razvoj cjepiva za djecu u zemljama u razvoju. Gates smatra kako svijet mora eliminirati emisije CO2 i na polovicu smanjiti troškove za energiju kako bi se spriječila klimatska katastrofa. "Moramo najbrže voziti i stvoriti čudo u vrlo kratkom vremenu", slikovito je opisao Gates te dodao kako je zadnji rok za smanjenje emisije plinova 2050. godina.

Predložio je da znanstvenici narednih 20 godina potroše na stvaranje i usavršavanje "čistih" tehnologija te narednih 20 na implementiranje tih tehnologija u svakodnevni život. Veliki dio svoga govora osnivač Microsofta je potrošio na objašnjavanje da je bitno pronaći način kako potrošeni uran, onih 99 posto koji nije spaljen u nuklearnim elektranama, pretvoriti u struju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara