Bin Laden namjerava napasti Ameriku ove godine

Bin Laden namjerava napasti Ameriku ove godine
OSAMA BIN LADEN rukovodi naporima Al Qaide kako bi se još ove godine izveo napad u Sjedinjenim Državama, piše u petak New York Times pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke administracije.

"Ta informacija dolazi sa najviše razine organizacije Al Qaide", rekao je visoki dužnosnik američke administracije u razgovoru s novinarima.

Bin Laden ne pokušava osobno preuzeti aktivnu ulogu vođe pri formuliranju specifičnog plana, već potiče svoje pristaše da izvedu napade u ime Al Qaide, dodao je dužnosnik.

Informacije o mjestu i vremenu napada nisu jasne, rekao je dužnosnik.

Ridge: Al Qaida planira veliki napad na SAD

Teroristička skupina al Qaida napreduje u svojim planovima da izvede veliki napad na Sjedinjene Države kako bi poremetila predsjedničke izbore, rekao je u četvrtak američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge.

"Vjerodostojna izvješća sada ukazuju da al Qaida napreduje sa svojim planovima da izvede veliki napad u Sjedinjenim Državama kako bi poremetila naš demokratski proces", rekao je Ridge na konferenciji za novinare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao kako nema određenih saznanja o vremenu, mjestu i načinu napada, ali da njegovo ministarstvo zajedno s CIA, FBI i drugim agencijama radi na tome da dođe do tih informacija.

Ridge je rekao da Sjedinjene Države neće povisiti stupanj pripravnosti za teroristički napad, ali da neprestano ocjenjuje izvješća o prijetnji napadom, te da se poduzimaju mjere za jačanje nacionalne sigurnosti.

Stupanj pripravnosti za terorističke napade ostat će na sadašnjem žutom stupnju koji se nalazi u sredini sustava upozorenja( pet stupnjeva u različitim bojama) i označava povišenu opasnost od napada.

Američki predsjednički izbori su zakazani za 2. studenoga, a prije toga će u Bostonu krajem srpnja biti održan kongres Demokratske stranke a u New Yorku krajem kolovoza i početkom rujna kongres Republikanske stranke.

Upitan da li posjeduje određene informacije da al Qaida cilja na kongrese Ridge je odgovorio da nema takvih saznanja.

Sjedinjene Države već rade na provedbi planova za pojačano osiguranje dva stranačka kongresa koji će izabrati demokratskog i republikanskog kandidata za predsjedničke izbore.

Ridge je kazao da je odluka o pojačanoj sigurnosti temeljena osim na vjerodostojnim izvješćima o al Qaedinim planovima, i na iskustvu iz terorističkog napada u Madridu uoči izbora ranije ove godine kao i na podacima o nedavnim uhićenjima u Engleskoj, Italiji i Jordanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara