Bin Laden prijeti SAD-u novim atentatima

Bin Laden prijeti SAD-u novim atentatima
VOĐA terorističke mreže Al Qaide, Osama bin Laden, zaprijetio je Sjedinjenim Državama novim atentatima nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora u toj zemlji, na videosnimci koju je u noći s petka na subotu objavila katarska satelitska tv-mreža Al Jazeera.

"Nisu nestali razlozi koji su doveli do onog što se dogodilo" 11. rujna 2001., kazao je Bin Laden na snimci koje su dijelovi objavljeni.

Usto je kazao Amerikancima, izravno im se obraćajući, da njihova sigurnost nije "ni u rukama Johna Kerryja ni Georgea W. Busha", već "u vašim rukama".

Bush je, rekao je Bin Laden, svojom politikom na Bliskom istoku iznevjerio američki narod, obmanuo ga i izložio riziku od novih udara Al Qaide.

Posljednja videosnimka s Bin Ladenom potječe iz 10. rujna 2003., uoči druge obljetnice atentata na Washington i na New York.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke kabelske tv-postaje za 24-satno informiranje, CNN, Fox News i MSNBC odmah su u petak objavile dijelove videosnimke šefa Al-Qaide Osame bin Ladena koju je objavila katarska televizija Al-Jazira.

Ipak, CNN je bio oprezan što se tiče autentičnosti snimke. "Naša ekipa trenutno preslušava i analizira vrpcu. Čini se da je riječ o Osami bin Ladenu", kazao je voditelj na CNN-u koji je podsjetio da se još uvijek nagađa je li Bin Laden "živ ili mrtav".

Naprotiv, konzervativna postaja Fox News počela je već ispitivati utjecaj snimke na američke predsjedničke izbore 2. studenog, pitajući se kome će donijeti korist, republikanskom kandidatu Georgeu W. Bushu, ili demokratskom Johnu Kerryju.

Bin Laden je na snimci koju je objavila Al-Jazira optužio predsjednika Busha za nemar na dan atentata 11. rujna, jer je, kako kaže, kasno reagirao nakon prvog napada na Svjetski trgovački centar.

Najnovija snimka s Bin Ladenovom porukum bit će, ako se pokaže autentičnom, dosad najjasnija potvrda šefa Al Qaede da je njegova mreža izvela atentat 11. rujna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara