Birokratski pakao: "Otkad sam otvorio pogon, osjećam se kao mafijaš, stalno mi dolaze neke inspekcije"

Birokratski pakao: "Otkad sam otvorio pogon, osjećam se kao mafijaš, stalno mi dolaze neke inspekcije"

Foto: Kulen Novosel / Flickr

JEDAN od najpoznatijih hrvatskih proizvođača kulena Slađan Novosel iz mjesta Gat u Osječko-baranjskoj županiji ogorčen je ponašanjem birokracije.

"Osjećam se kao mafijaš otkad sam otvorio pogon za proizvodnju kulena. Ne prođu ni dva do tri dana da nam ne dođe neka inspekcija i češlja nas. Više ništa ne razumijem. Ono što od nas traže pri nadzorima nadilazi moje shvaćanje uređene države. Čini mi se da svako ministarstvo ima neku svoju inspekciju i da nijedna nije povezana s onom drugom. Ono što nas ispituju i od nas traže nadilazi zdravu logiku i poznavanje struke i proizvodnje. Nitko više ne stigne pratiti silne izmjene propisa, pravilnika, restrikcija, ne stignemo se baviti poslom od silne administracije i kontrola", rekao je Novosel u razgovoru za Agrobiz.

"Hrvatska država očito ne želi imati svoju proizvodnju. Iz Slavonije ljudi odlaze, svi bježe, a i mi koji nešto pokušavamo raditi i proizvoditi, izgleda da smo osuđeni na propast. Čini mi se da je u Hrvatskoj najbolje biti socijalni slučaj. Primati socijalnu pomoć jer jedino ona dolazi redovno i nitko od tebe ništa ne traži niti te provjerava", dodaje ovaj proizvođač.

Zbog promjene propisa morali zatvoriti kušaonicu kulena


Novosel je projekt pokrenuo u suradnji s vlasnikom Orbica Brankom Roglićem.

Plan je stvaranje novog brenda "Kulen – Novosel" na način da će Orbico financirati proizvodnju i ekskluzivno distribuirati kulen i druge suhomesnate proizvode Novoselovih na mnogo veće tržište od postojećeg, a do otvorenja pogona obiteljska proizvodnja prvorazrednog kulena i drugih sve cjenjenijih mesnih delicija trebala bi poprimiti okvire industrijske proizvodnje prepoznatljive i izvan hrvatskih granica.

No kao i u mnogim drugim slučakevima, birkoracija koči razvoj posla.

"Zamislite, inspekcije od nas traže do vodimo evidenciju radnog vremena. Pa mi stalno radimo, kako da upišem u knjige da sam radila 15 minuta, pa sam kuhala ručak ili s vama razgovarala. To je samo jedna od nelogičnosti koju ne razumijemo", kaže Novoselova suproga Sandra.
Zbog izmjene propisa Novoseli su morali zatvoriti kušaonicu kulena za oko 40 ljudi.

"Netko je promijenio propise i od nas su tražili da moramo imati drugačiji toalet od onoga kakvog smo imali. Trebate imate pretprostoriju, pa omogućen ulaz za invalide i slično. Pa kako da to radim, da sve rušimo i gradimo novu kuću. Zbog toga smo zatvorili kušaonicu", kaže Novosel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara