Euforija među šatorašima: "Idemo u oluju za bolju Hrvatsku uz pomoć Crkve, uzor će nam biti Izrael"

Euforija među šatorašima: "Idemo u oluju za bolju Hrvatsku uz pomoć Crkve, uzor će nam biti Izrael"

Foto: Index, Video: Hina

PREDRAG MATIĆ danas je ujutro Ministarstvo branitelja predao u ruke svog nasljednika Mije Crnoje.

"Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju", kazao je Crnoja nakon primopredaje u ministarstvu zahvalivši bivšem ministru Predragu Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.

Navevši kako se se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

Zaustavljanje razdvajanja mirovina

Najavio je da će mu jedna od prvih mjera koju će zatražiti na Vladi biti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

Matić je najavio i da će danas, na vlastitu odgovornost, prekinuti policijsku zaštitu jer su oni koji se brinu za njegovu sigurnost dovedeni u apsurdnu situaciju.

"Sada ovi prekrasni dečki koji su uz mene svakodnevno 15 mjeseci ne mogu me više čuvati od onih od kojih su me čuvali, a koji su im sada postali zapovjednici. To je malo apsurdna situacija", kazao je.

Matićevo triput "Zbogom braniteljima"

Matić je i tri puta poručio: "Zbogom branitelji". Prvo, tihoj većini hrvatskih branitelja koja radi, od kojih dio ne dobiva plaću za svoj rad i koji još uvijek sanjaju Hrvatsku za koju su se borili.

Kao drugo, poručio je dijelu prosvjednika koji 15 mjeseci prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 da su bili više puta izmanipulirani od istih ljudi, a to nije ni posljednji put.

"Treće 'zbogom' upućujem dijelu branitelja prosvjednika koji nisu odoljeli vrijeđati me 15 mjeseci i pokušavati poniziti, te upućivati prijetnje mojoj obitelji i meni. To im nikada neću zaboraviti", rekao je Matić.

Prosvjednici su pak Matiću pred ulazom u Ministarstvo ostavili fotelju s porukom "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je", i ispratili ga zvižducima.

Na upit o najavi objave registra izdajnika nacionalnih interesa, Crnoja je odgovorio kako taj registar neće izrađivati njegovo ministarstvo, već zakonodavne i pravosudne institucije koje se time trebaju baviti. Smatra da, ako je objavljen Registar hrvatskih branitelja, zašto se ne bi objavili i svi drugi registri - registri privatizacije, registri agresora na Hrvatsku i sl.

Ključić od sandučića za pritužbe

Bivši ministar Matić rekao je da podržava novog ministra u ostvarivanju svega što je zacrtao, a da će na idućim izborima birači pokazati je li to bio dobar potez ili nije. Matić je pritom Crnoji predao i ključić od sandučića koji se nalazi između prizemlja i prvog kata, u koji su građani mogli ubacivati svoje pritužbe i primjedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je da su u prošle četiri godine izvršili sve predviđene projekte i planove, a za Ministarstvo branitelja u ovoj je godini u proračunu predviđeno 900 milijuna kuna više nego lani.

Prije ulaska u Ministarstvo Crnoju, koji je stigao u pratnji više branitelja, srdačno su dočekali prosvjednici iz šatora, a prije primopredaje Crnoja je zapalio svijeću i pomolio se ispred spomenika Nevenki Topalušić, braniteljici koja je umrla u prvim danima prosvjeda.

Nakon primopredaje prostorije Ministarstva blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić uz pratnju župnika župe Sv. Josipa  Damira Ocvorka.

> Šatoraši Matiću ostavili fotelju i poruku, evo što su mu poručili

> Šatoraši dolaze u Sabor na sastanak s Reinerom

Tijek predaje i blagoslova:

10:40 "Dragi moji suborci, zahvaljujem. Drago mi da ste ovdje sa mnom. Ovo je i vaše ministarstvo. Moramo raditi na prosperitetu branitelja, nije dovoljno na papiru da su prava, već da ih ostvari i dobije. Ne mora netko iz Dubrovnika tu dolaziti da ostvari prava. Samo uz Crkvu i Boga možemo napraviti prave stvari. Svi očekuju da će se riješiti njegovo pitanje. Ne može se dogoditi da branitelj nemaju vrata na kući, a izdajemo milijune kuna za štampanje knjiga o NOB-u. Zajedno ćemo uspjeti u svemu", kazao je Crnoja.

10:30 Crnoja se vratio u prostoriju u kojoj ga čekaju branitelji. Tamo je i Rojs. Tajnik odbora HDZ-a za branitelje  Josip Vidović obratio im se: "Pozivam sve da budete odlučni. Imat ćemo napade. Idemo u oluju za bolju Hrvatsku. Pripremili smo akciju i plan. Sad je povijesni trenutak, za bolju Hrvatsku. Hrvatskoj će uzor biti Izrael, nitko više neće biti iznad zakona. Bez Božje podrške i katoličke crkve ne bi ovo uspjeli. Zato je Crnoja dobar izbor. Niti jednog branitelja nećemo odbaciti".

10:23 Kako se doznaje od okupljenih, Đuro Glogoški trebao bi ovih dana otići u Sabor na razgovor. Njega i Josipa Klemma danas se nije moglo vidjeti na blagoslovu i predaji.

10:19 "Potakni sve odgovorne da dostojno vrše svoju službu", kazao je Košić.

Šatoraši su opet pozvali na aplauz za ministra.

Na blagoslovu je i ministrica Bernardica Juretić, koja je pozdravila branitelje i obećala da će se potruditi koliko može. "Nadam se da neće biti potrebe da budete više ovdje ispred na zimi ( u šatoru). Želim da idemo zajedno s istim ciljem za kojeg ste se borili. Razgovarat ćemo", kazala je.

Crnoja je rekao da će "uz božju volju uspjeti zajedno". Jedan od Crnojinih suradnika poručio je da će se ministarstvo zvati Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Branitelji su u euforiji zbog novog ministra.

10:07 "Molimo za ovaj ured, da završi svoje poslanje, brine za potrebe branitelja, za sve poginule. Molimo zajedno", krenuo je Košić s blagoslovom. Moli se oče naš.

9:29 Branitelji iz šatora ostavili su bivšem ministru Predragu Matiću poruku na fotelji i ispraćen je zvižducima. "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je", napisali su.

9:25 Crnoja je najavio da će jedna od prvih mjera biti zaustavljanje razdvajanja mirovina.

9:22 Crnoja je počeo svoj govor, praćen pljeskom šatoraša. "Ja želim biti ministar svih branitelja, bez obzira na vjeru i naciju. Pod tim smatram sve koji su branili Hrvatsku. Imamo 10.500 Srba koji su branili Hrvatsku, imamo Bošnjake, Albance, Francuze...", kazao je.

Na upit o registru izdajnika, kazao je da se min.l branitelja treba baviti problemima branitelja.

"Ako je objavljen registar branitelja, kako možemo tvrditi da se netko radi toga nije ubio. Ne vidim zašto se ne bi objavili ostali registri. Registre ce izraditi pravosudne vlasti u RH, time se neće baviti ministarstvo branitelja", kazao je Crnoja.9:18 "Danas ću na svoju odgovornost prekinuti policijsku zaštitu. Dečki koji su 15 mjeseci uz mene i čuvali me od ovih koji su danas zapovjednici. Tri puta zbogom braniteljima. Većina ih i dalje sanja Hrvatsku koju još žele. Zbogom branitelji, izmanipulirani ste. To nije posljednji put. I treće zbogom onima koji nisu odoljeli da me vrijeđaju. Upućivali prijetnje meni i obitelji, i njima zbogom. Za ostatak kliknite na YouTube", pozdravio se Matić.

9:15 "Kada sam došao u Ministarstvo nisam našao kosture u ormaru. Ovo ministarstvo tri godine zaobilazi državna revizija, jer nikada ništa pogrešno nismo napravili.

Siguran sam da ćete se snaći i nastaviti raditi za dobrobit branitelja. Taj posao nije lak ni jednostavan. U šatoru lijepo zvuči prijateljstvo je iznad zakona, no ovdje u ministarstvu nije ništa iznad zakona. Vjerujem da ćete i vi nastaviti tako", rekao je Matić, a Crnoja mu se zahvalio.

9:10 "Ovo je ključ kojeg sam imao samo ja. Otključava mjesto gdje su ljudi mogli ubacivati svoje primjedbe. Tu su moji suradnici. Rad s braniteljima nije bas kao rad u turizmu. Nadam se da nećete prolaziti kroz probleme kao što sam ja. Proveli smo sve ucrtane projekte.

Lanjski proračun, mi smo bili jedini kojem je proračun povećan. Ja sam vam dužan dati samo izjavu o fiskalnoj odgovornosti, koja potvrđuje da sam radio transparentno. Jako sam ponosan na svoje suradnike. Za razliku od drugih kolega, na mom stolu nikad nije bilo banana, naranči. Živjeli smo skromno, imao sam skroman ured", kazao je Predrag Matić Crnoji.

9:01 Stigao je Mijo Crnoja. Izljubio se sa šatorašima, pa pomolio ispred spomenika Nevenki Topalušić

9:00 Okupljanje za predaju i blagoslov već je počelo pred Ministarstvom.Zorica Gregurić prije godinu je dana na zgradi vukovarske Policijske postaje razbila dvojezičnu ploču s latiničnim i ćiriličnim nazivom te postaje.

Podsjetimo, sisački biskup Vlado Košić, proteklih je tjedana priivukao pozornost javnosti kontroverznim objavama na Facebooku,  ali i gostima koje je primio u biskupiji.  Naime, prvo se  žestoko obrušio na politiku MOST-a i SDP-a, a Zoran Milanovića otvoreno nazvao komunistom, a zatim je u sisačkom Velikom Kaptolu ugostio osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića te optuženika  za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara Zlatana Miju Jelića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara